NASA România va produce, la Institutul de Cercetare Spațială de la Măgurele, doi nanosateliți care fac parte dintr-o constelație de 50 de nanosateliți ce urmează să fie lansați la nivel mondial, a declarat, duminică, ministrul delegat pentru Cercetare Ştiințifică, Mihnea Costoiu, potrivit realitatea.net.
Ministrul delegat pentru Învățământ Superior, Cercetare Ştiințifică și Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Costoiu a efectuat, în perioada 6-14 ianuarie, o vizită oficială în Statele Unite ale Americii, în cadrul căreia a participat la Forumul Internațional pentru Explorare Spațială (ISEF), de la Washington.
Mihnea Costoiu a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că după întâlnirile între reprezentanții NASA și cei ai Ministerului Educației, respectiv Agenția Spațială Română (ROSA), s-a stabilit colaborarea în proiecte de explorare interplanetară în domeniul nanosateliților.
România va avea, în noua constelație de 50 de sateliți care vor fi lansați la nivel mondial, doi sateliți, alături de cei ai SUA, Japonia, Germania sau Italia. SUA vor avea în această constelație cinci sateliți„, a spus Mihnea Costoiu.
ROSA va participa, prin construirea celor doi sateliți, la prima misiune realizată cu nanosateliți, pentru monitorizarea zonei orbitale foarte joase.