NASA: O ”bomba” de raze gamma provenite de la o stea neutronica a luminat Terra in 2004

O gigantica explozie de lumina, provenita de la o stea situata la 50.000 de ani lumina distanta, a inundat intr-o fractiune de secunda atmosfera terestra in urma cu sapte ani, evenimentul astronomic fiind consemnat de NASA, relateaza ”Daily Mail”.

Pulsul de energie, echivalent cu 500.000 de milioane de ani de lumina solara, a fost atat de puternic incat a invaluit instantaneu Luna si a luminat atmosfera Pamantului.

Flash-ul spatial a provenit de la o stea neutronica, cunoscuta si sub denumirea de magnetar, situata de cealalta parte a Caii Lactee. Acest tip de stele emit de obicei flash-uri de raze gamma cu energie scazuta, insa uneori , cand campurile lor magnetice se realiniaza, pot elibera cantitati uriase de energie. In calatoria sa prin spatiu, explozia de energie a zdruncinat satelitii si a ionizat intreaga atmosfera superioara a Terrei, luminand-o.

Flash-ul a fost mai puternic decat cel provenit de la o Luna plina si ”mai stralucitor decat orice alt lucru detectat din afara sistemului nostru solar”, a informat NASA.

Incredibilul episod astronimic a avut loc pe 27 decembrie 2004, fiind cauzat de magnetarul SGR 1806-20. ”Acesta poate fi pentru astronomi un eveniment la care sa fie martori o singura data in viata. Am consemnat doar doua flash-uri gigantice in ultimii 35 de ani, insa acest eveniment a fost de ”, explica David Palmer, de la Laboratorul Los Alamos din SUA.

Oamenii de stiinta au mai inregistrat o explozie de lumina care a lovit Pamantul pe 19 martie, 2008, cand razele gama au fost atat de puternice incat lumina a putut fi vazuta cu ochiul liber.

”Comparativ cu evenimentul de pe 27 decembrie 2004, urmatoarele au fost niste jucarele”, a explicat Dr Bryan Gaensler, de la Centrul de Astrofizica Harvard-Smithsonian din Cambridge, Massachusetts.

”Daca acest lucru ar fi avut loc la numai zece ani lumina de noi, ar fi afectat grav atmosfera Pamantului. Din fericire, toti magnetarii pe care ii stim sunt mult mai indepartati de atat”, a mai spus acesta.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri