Experții NASA aflați într-o misiune de explorare au rămas șocați să descopere o gaură de peste 300 de metri adâncime pe partea inferioară a unui ghețar din Antarctica, indicând că gheața de la Polul Sud se topește mult mai repede decât se estima.
Dimensiunea cavității este cât două treimi din insula Manhattan, iar experții estimează că a conținut aproximativ 14 miliarde de tone de gheață înainte să se topească. Conform unui raport publicat de cercetători, o mare parte din gheață a dispărut la o „rată explozivă”, cel mai probabil topindu-se doar în ultimii trei ani.
„Dimensiunea unei cavități de sub ghețar joacă un rol important în topire. Pe măsură ce mai multă căldură și apă ajung sub ghețar, se topește mai repede.”, a declarat într-un comunicat de presă Pietro Milillo, autor principal al studiului.
Cercetătorii de la Jet Propulsion Laboratory au utilizat radare speciale pentru a explora regiunea de sub ghețarul Thwaites din Antarctica de Vest, numit deseori „unul dintre cei mai periculoși ghețari ai lumii” deoarece topirea sa ar contribui semnificativ la creșterea nivelului mării.
În regiunile ghețarului unde a fost detectată gaura, cercetătorii au observat un „tipar complex de retragere și topire”, unele părți ale ghețarului retrăgându-se cu aproximativ 800 de metri pe an.
Descoperirea cercetătorilor confirmă rezultatele studiilor recente care arată că Antarctica se topește într-un ritm fără precedent. În ultimii 25 de ani, Antarctica a pierdut 2.7 trilioane de tone de gheață, însemnând o creștere globală a nivelului mării de peste 7.5 mm.
Într-un articol publicat alături de studiu, cercetătorii avertizează că fără luarea unor măsuri urgente în următorul deceniu, topirea gheții ar putea contribui cu mai mult de 25 cm la o creștere globală a nivelului mării de mai mult de un metru până în 2070. Încălzirea ar putea duce la colapsul Antarcticii de Vest, iar nivelul mării ar putea crește cu 3.5 m.