NASA ne arată pe hartă unde ucide poluarea aerului

Mulți dintre noi consideră poluarea aerului o problemă minoră, care se rezolvă în câteva zile. Efectele sale persistă însă și ceea ce nu putem vedea ne ucide. Specialiștii de la NASA Earth Observatory au studiat îndeaproape acest fenomen și au alcătuit o hartă pe care ne arată locurile de pe Terra în care poluarea face ravagii.

Culoarea maro închis îndică zonele în care rata morților premature, cauzate de poluarea aerului, este mai mare în comparație cu ariile marcate cu maro deschis. Potrivit specialiștilor NASA, poluarea cea mai intensă se regăsește în estul Chinei, nordul Indiei și în Europa, zone puternic industrializate”, scrie discovery.com.

În zonele marcate cu albastru, specialiștii consideră că poluarea este în scădere, iar odată cu îmbunătățirea calității aerului, numărul morților premature, considerate a fi provocate de aerul poluat, s-a redus considerabil.

Harta, realizată de statisticianul Robert Simmon, indică și numărul de decese cauzate de poluare în perioada 1850-2000, pe o suprafață aproximativă de 500 kilometri pătrați pe an.

Specialiștii NASA susțin că particulele fine din aer, PM2,5 și PM10, provoacă anual peste 2 milioane de decese.

OMS: 7 milioane de oameni au murit,
în 2012, din cauza aerului poluat

Peste 7 milioane de morți premature s-au înregistrat în 2012, la nivel mondial, din cauza aerului poluat, arată ultimele cifre date publicității de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Aceste cifre reprezintă dublul estimărilor precedente și confirmă faptul că poluarea aerului reprezintă principalul risc, ce provine din mediul înconjurător, pentru sănătatea oamenilor.

Un aer mai curat permite prevenirea bolilor netransmisibile și reduce riscul de îmbolnăvire la femei, copii și persoane în vârstă. Femeile și copiii săraci plătesc un greu tribut aerului poluat din locuințe, deoarece își petrec mult timp în casă și inspiră fumul și noxele degajate de sitemele de încălzire cu lemn și cărbune”, a explicat Flavia Bustreo, director general adjunct OMS.

Şi bucureștenii inspiră zilnic resturile gazoase și cancerigene emise de cele aproximativ peste 2,5 milioane de automobile din oraș. 70 % din impuritățile din aer provin din traficul auto. Conform statisticilor Ministerului Mediului, bucureștenii inhalează lunar 273 de tone de praf pe kilometru pătrat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri