Imaginile date publicității de cercetători sugerează că, în jurul planetei pitice, există o ceață de culoare albastră, iar pe suprafața ei se regăsesc porțiuni de apă înghețată, de culoare roșie. Descoperirile au fost făcute cu ajutorul navei spațiale New Horizons.
NASA a anunțat ieri că pe planeta Pluto există particule, care, văzute cu ochiul liber, par de culoare roșie sau gri. În prețența razelor solare, ele formează o ceață care, de la distanță, seamănă cu un cer albastru.
„Acest pigment de un albastru surprinzător ne spune multe despre mărimea și compoziția particulelor care formează ceața”, a declarat cercetătorul NASA Carly Howett.
În cele mai multe cazuri, cerul albastru rezultă în urma reflexiei luminii solare cauzate de particule foarte fine. Pe Pământ, aceste particule sunt molecule mici de nitrogen. Pe Pluto, par să fie ceva mai mari – dar tot relativ mici -, ca niște particulele de funingine, pe care le denumim „tholine”.
Se presupune că aceste particule sunt generate la mare distanță de suprafața planetei Pluto, de către radiațiile solare, prin descompunerea nitrogenului și metanului din atmosferă.
Pe lângă descoperirea „cerului” albastru, NASA a mai confirmat prezența pe suprafața planetei Pluto a unor porțiuni de apă înghețată care, cu ochiul liber, par să fie roșii. Culoarea s-ar putea datora acelorași tholine, care acoperă mare parte din planeta pitică, însă oamenii de știință declară că nu înțeleg încă legătura dintre culoarea apei și cea a particulelor.
Totuși, conform cercetătorilor, pe cea mai mare parte a suprafeței planetei Pluto, apa înghețată este camuflată de ghețuri mai volatile. Jason Cook, cercetător la NASA Southwest Research Institute (SwRI), a declarat că oamenilor de știință nu le va fi ușor să explice fenomenul:
Va fi o adevărată provocare să înțelegem motivul pentru care apa apare exact acolo unde apare și nu în alte părți.
Descoperirile au fost făcute cu ajutorul navei spațiale New Horizons, care este încă în stare foarte bună, deși e la 5 miliarde de km de Pământ.