Muzeul Ivan Patzaichin de la Mila 23 și-a deschis porțile

S-a deschis Muzeul Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, aflat la Mila 23, Delta Dunării, locul de naștere al marelui campion la canoe din perioada 1967 – 1984. Construcția este ridicată pe locul fostei case a părinților lui Ivan, prin preluarea de elemente constructive ale acesteia, din materiale sustenabile (lemn, cânepă, stuf), ca un model de practici în domeniul construcțiilor verzi, aliniat cu specificul local din Deltă.

Muzeul va fi deschis publicului de miercuri până duminică, între orele 11:00 și 18:00. Accesul va fi gratuit, însă, datorită spațiului limitat, vizitarea muzeului se face exclusiv pe bază de programare orară, online, din aplicația Delta lui Ivan (aceasta poate fi descărcată din Apple Store și Play Store).

Ansamblul constă într-un Turn-Observator, înalt de 18 metri, un Pavilion destinat activităților de natură culturală, artistică, educativă și de construcție comunitară, o zonă destinată gastronomiei Deltei și un spațiu pentru rezidențe artistice.

În Turn se află expuse cele mai valoroase dintre medaliile și distincțiile lui Ivan Patzaichin, iar pe fiecare nivel sunt ilustrate momente cheie din viața și cariera lui Ivan. Terasa de la ultimul nivel oferă o panoramă unică a naturii din împrejurimile Milei 23.

Zona de gastronomie prezintă principiile de funcționare ale unui Punct Gastronomic Local (PGL), concept promovat de Ivan Patzaichin și legiferat în urma contribuției sale directe, pe durata unui efort susținut de aproape 5 ani.

În prezența unui public numeros, a avut loc, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, inaugurarea Muzeului Ivan Patzaichin – Centru de Inovare Comunitară, o instituție ce are ambiția de a deveni un model de implicare socială pentru localități în stabilirea unor strategii de dezvoltare durabilă care pun în prim plan patrimoniul cultural și natural, în consultare cu membrii comunității. Ideea de centru de inovare comunitară a fost gândită inițial și rafinată cu însuși Ivan Patzaichin, conform dorinței acestuia de a întoarce satului natal cât mai mult din ceea ce el spunea că a primit, în primii ani de viață, de la comunitatea în care a crescut: respect pentru muncă, integritate, dorința de a fi cel mai bun și răspunderea pentru acțiunile proprii.

La inaugurare au luat parte peste 250 de participanți. Evenimentul a fost găzduit de Georgiana Patzaichin, soția lui Ivan, alături de Ivona Potzaichin-Rusu și Teodor Frolu, președintele și vicepreședintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, inițiatorii proiectului Muzeului.

Dintre invitații au fost Raluca Turcan, ministrul Culturii, Sergiu Nistor, consilier prezidențial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorități Naționale, László Borbély, consilier de stat la Cabinetul Prim-Ministrului și coordonator al Departamentului de Dezvoltare Durabilă din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Liviu Jicman, președintele Institutului Cultural Român, Paul Dujardin, comisar general pentru Patrimoniu în regiunea Bruxelles, președinte Europa Nostra Belgia, Ciprian Ștefan, director general la Muzeul Astra Sibiu, Horia Teodorescu, președintele Consiliului Județean Tulcea, Ștefan Ilie, primarul Municipiului Tulcea, Silviu Florin Rahău, primarul comunei Crișan (comună ce cuprinde satele Crișan, Caraorman, Mila 23), dar și multiplii campioni olimpici și mondiali: Elisabeta Lipă, președintele Agenției Naționale pentru Sport (ANS), Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român (COSR), Toma Simionov, dublu laureat cu aur la JO și partener al lui Ivan în canoea de dublu, Maria Cosma, aur la JO de la Los Angeles, Vasile Tomoiagă, dublu medaliat cu argint la JO de la Los Angeles și argint la JO de la Seul, Nicușor Eșeanu, argint la JO de la Moscova, Elena Fidatov, Gheorghe Andriev, Antrop Varabiev, Daniel Stoian, Florin Marinescu, Ciprian Popa, Loredan Popa și Constantin Obreja.

A avut loc totodată ceremonia de înmânare a decorațiilor conferite de E.S. Președintele României, Klaus Iohannis, la propunerea Ministerului Culturii, către Zaharia Florica, doctor în arte vizuale, conservator emerit al Muzeului Metropolitan de Artă din New York, fondatoarea Muzeului Textilelor din Băița și Teodor Frolu, arhitect și antreprenor în industrii creative și dezvoltare durabilă. Zaharia Florica a fost decorată cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de „Cavaler”, iar Frolu a primit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria I – „Arhitectură”.

Ministerul Culturii a desemnat Muzeul ca primul ambasador New European Bauhaus în România. New European Bauhaus (NEB) este un nou curent propus de Comisia Europeană, care promovează trei valori fundamentale europene: creativitate, sustenabilitate și comunitate.

De asemenea, Muzeul a primit distincția Zero Waste de pre-certificare a unei clădiri restaurate, ca instituție care își asumă standardele de sustenabilitate stabilite de sistemul de certificare ZERO WASTE – RESTORE BUILDING.

În cadrul aceleiași ceremonii, Romfilatelia a lansat introducerea în circulație a emisiunii filatelice „Muzeul Ivan Patzaichin. Mila 23”, și a înmânat Muzeului colița dantelată, marca poștală, plicul „prima zi” și cartea poștală maximă, produse disponibile colecționarilor de mărci poștale.

Muzeul va funcționa, pentru Mila 23, ca un pol de dezvoltare locală, în speranța că va inspira inițiative similare și în alte comunități care își propun valorificarea patrimoniului local prin responsabilizarea locuitorilor. În continuare, acesta rămâne un hub de colaborare pentru desemnările UNESCO din România.

Construcția muzeului a fost finanțată de Uniunea Europeană și Guvernul României prin POPAM 2014-2020.

Inaugurarea are loc sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

spot_img

Ultimele știri