Discutiile despre practicile care afecteaza mediul sunt bune doar pentru usurarea constiintei dar nu vor impiedica impactul negativ pe care il vor avea asupra Planetei si asupra calitatii vietii generatiilor viitoare, considera Albert Bandura din cadrul Departamentului de Psihologie de la Universitatea Stanford.
Cercetatorul atrage atentia asupra faptului ca nu trebuie sa ne deghizam actiunile sau sa ne declansam o constiinta de mediu ca sa salvam lumea.
In contextul schimbarilor climatice, consumatorii sunt bombardati cu mesaje de eficientizare a consumului energetic. Aceste economisiri pot fi insa anulate cu rapiditate de cresterea consumului de bunuri si servicii. Ceea ce la prima vedere ar putea reduce raul ecologic pe care il producem , nu face decat sa duca la un rau si mai mare.
"Ne confruntam cu schimbari globale majore care au consecinte ecologice capitale care includ despaduririle, extinderea desertificarii, incalzirea globala, topirea calotei glaciare, inundarea zonelor de coasta, fenomene meteo extreme, eroziunea solului, scaderea drastica a stocurilor piscicole, pierderea biodiversitatii. Oamenii se afla in fruntea lantului trofic si distrug cu rapiditate speciile si ecosistemele", a declarat Albert Bandura.
Cercetatorul insista si asupra influentei negative pe care o are cresterea demografica asupra degradarii mediului si considera ca numarul mare de oameni va anula beneficiile tehnologiilor curate.
Sursa: enn.com