Cum pot ajuta mușchii de copaci la monitorizarea poluării urbane

Mușchii vegetali care cresc pe copaci, pietre sau chiar în orașe pot fi folosiți pentru a măsura impactul schimbărilor climatice. Aceste plante ar putea fi o metodă naturală și ieftină pentru a monitoriza zonele urbane poluate, potrivit un studiu japonez, citat de The Guardian.

mușchi
foto: wikimedia commons

Mușchiul este un bioindicator care răspunde la poluare sau stres, cauzat de secetă sau poluare, prin schimbarea formei, densității sau chiar prin dispariția totală a acestuia. Potrivit lui Yoshitaka Oishi, profesor la Universitatea Fukuy din Japonia, aceste reacții ale plantelor le permit specialiștilor să calculeze modificările atmosferice. Pentru a vedea cum reacționează mușchii la diferiți factori de stres, specialiștii au analizat aproape 50 de specii de mușchi.

„Metoda este foarte eficientă din punct de vedere economic și foarte importantă pentru a extrage informații despre condițiile atmosferice. Mușchii sunt plante comune în mai toate orașele, așa că îi putem folosi în multe țări. Aceștia prezintă un potențial ridicat pentru a deveni bioindicatori”, a declarat Oishi.

În plus, orașele cu o climă umedă, unde mușchii se pot dezvolta mai bine, ar putea beneficia cel mai mult, aceste plante putând fi monitorizate în mediul lor natural sau cultivate pentru analiză.

Pentru a ajunge la concluzii, Oishi, împreună cu echipa sa de cercetători, a studiat efectul poluării cu azot, calitatea aerului și efectele cauzate de secetă pe o zonă cu mușchi, care se întindea pe 3 km pătrați din nord-vestul orașului Tokyo.

Rezultatele au indicat că zonele în care mușchii erau foarte stresați din cauza secetei au coincis cu zonele în care există un nivel al poluării cu azot ridicat. Acest lucru a ridicat semene de întrebare în ceea ce privește impactul acestor condiții asupra sănătății și biodiversității.

Totuși, specialiștii nu au putut măsura eficient cu ajutorul mușchilor puritatea aerului, care afectează diferitele tipuri de mușchi, întrucât nivelurile de poluare din zona de probă nu au fost îndeajuns de mari.

„Dacă poluarea aerului este mare, puritatea este, de asemenea, evaluată prin intermediul plantei. Modul în care reacționează mușchii este foarte divers în funcție de condițiile din mediul respectiv”, a spus Oishi.

Bioindicatorii precum mușchii, care în general absorb apă și nutrienți din mediul în care trăiesc, sunt o metodă mai ieftină pentru a evalua factorii de mediu și reflectă schimbări în ecosisteme, potrivit specialiștilor care au realizat lucrarea științifică.

Citește și: Studiu: Gardurile vii absorb mai eficient poluarea spre deosebire de copaci

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri