Începând de luna aceasta, fumătorii din Ploiești au la dispoziție 200 de scrumiere stradale special create pentru colectarea selectivă a mucurilor de țigară. Campania British American Tobacco (BAT) derulată în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiești și Green Academy are ca obiectiv creșterea nivelului de conștientizare a impactului alegerilor individuale asupra mediului și a comunității și a faptului că simple gesturi, precum aruncarea chiștocului la scrumieră în loc de stradă, pot contribui semnificativ la protejarea mediului.
Modelele de scrumieră stradală amplasate în municipiul Ploiești au fost create de artiști români și premiate în cadrul concursului național de design organizat în acest an de revista de arhitectură igloo. Conceptul designului scrumierei de stâlp sugerează ideea unui stup, în care gesturile individuale se reunesc pentru binele comun.
1,7 tone de chiștoace au fost colectate selectiv și valorificate energetic în București, Constanța și Iași în anul 2020 în cadrul campaniei.
Mucurile de țigară colectate sunt stocate în containere de plastic și transportate la stația de sortare, de unde sunt transmise împreună cu alte deșeuri valorificabile energetic către fabrici de ciment, în vederea valorificării prin incinerare cu recuperare energetică. Datorită compoziției, mucurile de țigară vor arde în totalitate, filtrele performante ale incineratorului blocând degajarea în atmosfera a oricăror gaze nocive.
Potrivit BAT, valorificarea energetică a chiștoacelor este o tehnologie dezvoltată recent, cu exemple de succes în state precum Canada și Statele Unite ale Americii, dar și în câteva state din Europa precum Franța, Germania sau Marea Britanie.