Inhalarea fumului provenit de la masini diesel poate cauza atacuri de cord sau atacuri cerebrale, sustin cercetatorii britanici si suedezi care si-au prezentat rezultatele unui studiu al efectelor motoarelor diesel asupra sanatatii umane, in cadrul unei intalniri organizate de Asociatia Americana a Inimii, informeaza Reuters.
Oamenii de stiinta au declarat ca este mai posibil ca cheagurile de sange sa se formeze la oameni sanatosi expusi la o cantitate mare de fum provenit de la motoarele diesel pentru o perioada scurta de timp. Acest lucru ar putea duce la blocarea vaselor de sange, la infarcturi si atacuri cerebrale.
Cercetatorii nu stiu, insa, daca aceleasi efecte sunt provocate si de motoarele pe baza de benzina. Motoarele diesel emit mult mai multe particule poluante decat cele pe baza de benzina.
Pe baza acestor descoperiri, cercetatorii ii sfatuiesc pe oamenii cu probleme de inima sa evite traficul, pentru a nu se expune efectelor poluarii.
„Scopurile pe termen lung ale studiilor de acest gen constau in promovarea schimbarilor in initiativele publice privind sanatatea”, a declarat dr. Andrew Lucking de la Universitatea Britanica din Edinburgh.
Lucking a declarat ca cercetatorii intentioneaza sa testeze niste capcane de particule care sa fie adaptate pentru motoarele diesel pentru a reduce particulele diesel.
Studiul a fost efectuat pe 20 de barbati sanatosi, cu varste intre 21 si 44 de ani. Ei au respirat aer filtrat precum si fum diluat de la motoare diesel la un nivel asemanator cu cel al unei strazi agglomerate. Inspirarea aerului poluat a dus la cresterea formarii cheagurilor cu 20-25% in cateva ore de la expunere. De asemenea, cercetatorii au descoperit si o crestere a activitatii trombocitelor din sange.
„Dovezile conexiunii intre aerul poluat si bolile de inima sunt tot mai mari”, a declarat dr. Daniel Jones, presedintele Asociatiei Americane a Inimiii.
Foto: Reuters