China a trimis în spațiu mostre de ADN ale unui tigru dintr-o specie „tehnic extinctă”

Tigrul Amoy n-a mai fost văzut în sălbăticie de 25 de ani, așa că experții chinezi au trimis în spaţiu mostre de ADN pentru a-i conserva genele şi a evita dispariţia sa definitivă.

China a trimis în spațiu mostre de ADN ale unui tigru dintr-o specie „tehnic extinctă”
Foto: WWF

Materialul genetic a fost trimis la mijlocul lunii decembrie și va orbita la aproximativ 1.000 de kilometri distanţă de Terra. Pudra uscată de ADN provine de la un tigru mascul numit Kang Kang, crescut în captivitate la grădina zoologică din Canton (sudul Chinei), potrivit ziarului China Daily, citat de EFE și Agerpres.

Cercetătorii doresc să profite de temperaturile scăzute şi de vidul cosmic pentru a preveni pierderea acestor resurse genetice într-un mediu care va constitui „ultimul bastion de apărare a materialului genetic originar pentru multe specii de pe Terra”, subliniază China Daily.

Green Report Shop Produse Cosmetice ECO

Recipientul cu ADN, dezvoltat în comun de compania de tehnologie din Shenzhen (sudul ţării) şi de China Academy of Launch Vehicle Technology, este proiectat pentru a rezista atât la radiaţiile solare, cât şi la schimbările bruşte de temperatură din spaţiu. Cercetări anterioare au demonstrat că gene umane și animale pot fi păstrate cu succes în spațiu.

China a trimis în spațiu mostre de ADN ale unui tigru dintr-o specie „tehnic extinctă”
Fotografie primită de China Daily

Tigrul Amoy, cunoscut şi ca tigrul chinez de sud, trăia în estul, centrul și sudul Chinei, și era o specie unică a Chinei. În anii 1950, populația de tigri Amoy era estimată la 4.000 de animale. În următorii zeci de ani, mii au fost uciși pentru că erau văzuți ca un pericol. Guvernul chinez a interzis vânătoarea în 1979, iar în 1999, populația era estimată la 30 – 80 de animale.

Tigrul nu a mai fost văzut în sălbăticie de 25 de ani, potrivit WWF, astfel încât oamenii de știință au numit specia „tehnic extinctă”. În prezent, unele organizaţii încearcă să pregătească unele exemplare aflate în captivitate pentru supraviețuirea în mediul său natural.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri