Musulmanii din satul Buyukeceli din Turcia au prima moschee alimentata cu energie verde, dupa ce localnicii au instalat un sistem solar pe acoperisul asezamantului. Initiativa a insemnat un semnal de alarma tras de locuitorii din Buyukeceli fata de propunerea Guvernului de a construi o centrala nucleara in orasul Akkuyu, din care face parte localitatea.
Cand satenii au decis sa instaleze un set de panouri solare pentru a demonstra ca energa regenerabila poate fi o alternativa viabila la propunerea unei centrale nucleare, s-au gandit initial sa foloseasca energia verde pentru a alimenta o scoala locala. Guvernul a refuzat sa aprobe proiectul, asa ca sustinatorii lui au gasit o alta solutie: moscheea din sat.
„Cei mai multi tineri au plecat in orasele vecine, Silifke, Antalya, Mersin crezand ca centrala nucleara va fi construita aici”, a explicat primarul Kemal Budak pentru publicatia turca Hurriyet. „Statul nu a investit in agricultura sau turism in aceasta zona si nu putem fi siguri de viitorul nostru”, a mai spus el.
Localnicii din organzatia „Soarele rasare in Akkuyu” au instalat panouile solare pe moscheea din oras in doar zece zile, cu ajutorul voluntarilor Greenpeace, care au donat sistemul solar. Potrivit Hurriyet, sistemul are o capacitate de 2,25 kilowati si, dupa cum spun localnicii, este suficient pentru a satisface nevoile de energie ale moscheii. Aceasta va trasfera energie verde si in reteaua nationala, insa nu va putea sa primeasca bani pentru ea intrucat Turcia nu are deocamdata nicio reglementare care sa permita acest lucru.
Localnicii din Buyukeceli si voluntaii au sarbatorit instalarea cu succes a sistemului band suc de portocale stoarse cu ajutorul unui aparat alimentat cu energia electrica generate de panouri.
La inceputul acestui an, Parlamentul turc a aprobat construirea unei centrale nucleare la Akkuyu, un oras in sudul Turciei. Daca va fi construita, va fi prima din tara.
Foto: treehugger.com