Numele companiei Monsanto va dispărea după finalizarea achiziției în valoare de 63 miliarde de dolari de către gigantul farmaceutic Bayer.
Bayer a declarat la începutul acestei săptămâni că va retrage numele de marcă Monsanto.
„Bayer va rămâne numele companiei. Produsele dobândite își vor păstra numele de brand și vor deveni parte din portofoliul Bayer.”
Achiziția a stârnit criticile activiștilor, care avertizează că tranzacția va crește controlul asupra fermierilor și va elimina competitorii, permițându-i să ajungă un „Facebook al agriculturii”. Preluarea va crea cel mai mare furnizor mondial de seminte modificate genetic si erbicide.
Adrian Bebb, campaigner la Friends of the Earth Europa, a explicat pentru The Guardian că decizia Bayer de a renunța la numele Monsanto nu va schimba moștenirea companiei.
„Bayer va deveni Monsanto în tot mai puțin numele dacă nu ia măsuri drastice să se distanțeze de trecutul controversat al gigantului din industria chimică. Dacă vor continua să vândă pesticide periculoase și organisme modificate genetic nedorite, atunci vor ajunge să întâmpine aceeași rezistență la nivel global ca Monsanto.”
Bebb a atras atenția că preluarea Monsanto de către Bayer pune în pericol sănătatea oamenilor și a mediului în întreaga lume.
„Această fuziune va crea cea mai mare și mai puternică corporație agricolă, care va încerca să-și forțeze semințele modificate genetic și pesticidele toxice în hrana noastră și în mediul rural. Uniunea acestor două companii este o căsătorie făcută în iad – rea pentru fermieri, rea pentru consumatori și rea pentru zonele noastre rurale.”
Monsanto are o istorie controversată din cauza rolului jucat în crearea culturilor modificate genetic, precum și a erbicidului letal Agent Orange, folosit de SUA în războiul din Vietnam. Compania a fost descrisă ca „un exemplu de corporație malefică americană.”
Un studiu recent ridică semne de întrebare privind siguranța celui mai popular produs Monsanto, erbicidul Roundup, care conține glifosat, o substanță cancerigenă asociată cu tulburări ale sistemului endocrin, dereglarea florei intestinale chiar și în doze considerate sigure. În 2017, Uniunea Europeană și SUA au reînnoit licențele pentru glifosat, stârnind criticile activiștilor. Dezvăluiri ulterioare au arătat că Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară a ignorat un studiu care asocia ierbicidul Roundup cu cancerul după ce a consultat un oficial EPA care avea presupuse legături cu Monsanto.