Vin vremuri grele pentru cei care fac afaceri cu lemn, una dintre cele mai profitabile in judetul Vrancea. Parlamentul European a adoptat, saptamina trecuta, intr-o prima lectura, raportul privind stabilirea obligatiilor operatorilor care introduc pe piata lemn si produse din lemn. Propunerea de regulament instituie un cadru legislativ mai strict, prin punerea in aplicare a unui sistem concret de trasabilitate si monitorizare.
Printre cele mai importante principii se numara: obligativitatea pentru toti operatorii din lantul de aprovizionare de a pune la dispozitie pe piata numai produse din lemn taiat legal, stabilirea unui sistem de trasabilitate a lemnului prin care sa se urmareasca legalitatea acestuia de la sursa, introducerea unei cote minime de penalitati la nivel european care sa reprezinte cel putin de cinci ori valoarea produselor din lemn obtinute prin comiterea infractiunii, includerea unui sistem de etichetare a tuturor produselor din lemn si aplicarea fara exceptii a regulamentului pentru tipurile de lemn si produse din lemn.
Taierile masive si ilegale din padurile Vrancei au intrat si in vizorul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP). Astfel, numai in luna martie a.c., politistii din cadrul IPJ Vrancea, in colaborare cu ITRSV Focsani, Directia Silvica Focsani si Inspectoratul de Jandarmi Judetean, au organizat 58 de actiuni si 215 controale, fiind constatate 43 infractiuni – 27 taieri ilegale si 16 furturi de arbori. Totodata, au fost aplicate 162 de sanctiuni contraventionale in valoare de 101.500 lei si au fost confiscati 328 metri cubi material lemnos.
In Vrancea exista 46 mii proprietari, cei mai multi nefiind insa interesati de asigurarea pazei padurilor pe care le detin. Padurile nepazite sint taiate la ras. „In urma tuturor actiunilor, concluzia a fost clara si anume: acolo unde exista paza, nu se taie padurea. In schimb, unde nu exista paza, padurea este taiata fara nici o mila“, se arata in comunicatul semnat de presedintele ATOP Vrancea, Stefan Buzarnescu. In judetul nostru sint 370 gatere si 440 firme al caror obiect de activitate este in domeniul silvic. „Speranta in reglementarea acestei situatii sta in demersurile actuale de schimbare a legislatiei si intr-o mai buna colaborare a organelor statului in vederea combaterii infractiunilor si a tragerii la raspundere a celor vinovati“, se mai arata in comunicatul ATOP.
Acesta precizeaza ca, pe linia prevenirii si combaterii infractiunilor silvice, in anul 2008, IPJ Vrancea a organizat 762 actiuni, 3.885 controale si a aplicat 1.463 sanctiuni contraventionale, fiind confiscata o cantitate de 1.600 metri cubi de lemn, in valoare de peste 240 mii lei. Tot anul trecut au fost inregistrate 884 infractiuni sesizate, din care au fost constatate 483 de infractiuni la regimul silvic. Dintre acestea, 112 au fost finalizate cu propunerea de trimitere in judecata, pentru celelalte cazuri luindu-se masura aplicarii unei sanctiuni administrative si scoaterea de sub urmarire penala.
Totodata, in primul trimestru al anului 2009, au fost aplicate 493 contraventii la Legea 31/2000, privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice, fiind finalizate 148 dosare penale, din care 57 cu propunerea de trimitere in judecata a persoanelor cercetate. Conform informatiilor furnizate de politisti membrilor ATOP, cele mai multe infractiuni la regimul silvic s-au inregistrat la Cimpuri, unde au fost intocmite 28 de dosare penale pentru taieri ilegale si furt de arbori.