Taierile masive si ilegale din padurile Vrancei au intrat si in vizorul Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica (ATOP). Prevenirea si combaterea infractiunilor silvice si siguranta in unitatile de invatamint au fost principalele teme dezbatute in sedinta de ieri a ATOP. In urma discutiilor a reiesit ca exista 46 mii proprietari, multi nefiind interesati de asigurarea pazei padurilor pe care le detin. Din acest motiv, padurile nepazite sint taiate „fara nici o mila“.
Intr-un comunicat al ATOP se arata ca, pe linia prevenirii si combaterii infractiunilor silvice, in anul 2008, IPJ Vrancea a organizat 762 actiuni, 3.885 controale, a aplicat 1.463 sanctiuni contraventionale si a fost confiscata o cantitate de 1.600 metri cubi de lemn, in valoare de peste 240 mii lei. Tot anul trecut au fost inregistrate 884 infractiuni sesizate, din care au fost constatate 483 de infracti-uni la regimul silvic. Dintre acestea, 112 au fost finalizate cu propunerea de trimitere in judecata, pentru celelalte cazuri luindu-se masura aplicarii unor sanctiuni admi-nistrative si scoaterea de sub urmarire penala.
Totodata, in primul trimestru al anului 2009, au fost aplicate 493 sanctiuni contraventionale la Legea 31/2000, fiind fina-lizate 148 dosare penale, din care 57 cu propunerea de tri-mitere in judecata a persoanelor cercetate. „In urma tuturor actiunilor, concluzia a fost clara si anume: acolo unde exista paza, nu se taie padurea. In schimb, unde nu exista paza, padurea este taiata fara nici o mila. Iar aici trebuie precizat ca avem 46 de mii de proprietari de padure, cei mai multi nefiind interesati in asigurarea pazei padurilor pe care le detin“, se arata in comunicatul semnat de presedintele ATOP, Stefan Buzarnescu.
In Vrancea sint 370 gatere si 440 firme al caror obiect de activitate este in domeniul silvic. „Speranta in reglementarea acestei situatii sta in demersurile actuale de schimbare a legislatiei si intr-o mai buna colaborare a organelor statului in vederea combaterii infracti-unilor si a tragerii la raspundere a celor vinovati“, se mai arata in comunicatul ATOP. Conform informatiilor furniza-te de politisti membrilor ATOP, cele mai multe infractiuni la regimul silvic s-au inregistrat la Cimpuri, unde au fost intocmite 28 de dosare penale pentru taieri ilegale si furt de arbori.
In internatele pentru elevi „locuiesc si familii intregi“
In ceea ce priveste siguranta in unitatile scolare, controalele efectuate de echipe mixte ATOP-IPJ au aratat faptul ca sint deficiente grave in aceasta privinta. „La scolile si liceele vizitate nu exista paznici sau profesori de serviciu, sint mai multe intrari in scoala, desi s-a dat o dispozitie care precizeaza obligativitatea unei singure intrari, iar in internate, in ciuda faptului ca acestea sint pentru elevi, locuiesc si familii intregi. Concluzia trasa: in Vrancea si-guranta elevilor este la cote minime, solutia fiind doar asi-gurarea pazei prin personal ca-lificat sau sisteme de suprave-ghere video. In primul caz ar fi nevoie de 4 sau 5 paznici pe scoala, ceea ce este imposibil din cauza normativelor Ministerului Educatiei, iar sistemele video sint foarte bune, dar costa si foarte mult, lucru pe care deocamdata nu si-l pot permite toate scolile, mai ales ca Inspectoratul Scolar nu are fonduri pentru asa ceva“, se mentioneaza in comunicatul ATOP. Cea mai buna solutie in aceasta situatie ar fi ca unitatile scolare sa gaseasca fondurile necesare instalarii unor sisteme video, dar pina atunci ramine ca Politia, Jandarmeria si Politia Comunitara sa asi-gure paza si securitatea in zonele unitatilor de invatamint.
Iluminat stradal necorespunzator
In ultima luna, ATOP a realizat si lucrari de evaluare a sigurantei in trafic, constatind ca la majoritatea intersectiilor DN 2/E 85 cu drumurile laterale, lipsesc indicatoarele „STOP“, iluminatul stradal pe raza localitatilor Domnesti, Pufesti si Adjud este necorespunzator, iar pe diferite sectoare de drum au aparut gropi in partea carosabila.