Monitorul de Vrancea: Dumitresti: Padure de salcimi taiata pe ras

Padurea de salcim de linga Drumul National Dumbraveni-Vintileasca, din localitatea Galoiesti, comuna Dumitresti, a fost taiata pe ras. Zona este cunoscuta de sateni ca avind probleme din cauza alunecarilor de teren. Taierile sint efectuate de o firma din Buzau al carei patron, Adrian Costache, este fratele lui Aurel Costache, brigadier la Ocolul Silvic Dumitresti. Conducerea ocolului a sistat taierile abia dupa ce „Monitorul de Vrancea“ a cerut informatii de la Directia Silvica Focsani.

Padurea de salcim de linga Drumul National Dumbra-veni-Vintileasca, din localitatea Galoiesti, comuna Dumitresti, a fost taiata pe ras, punind in pericol locuintele satenilor, Scoala cu clasele I-IV si chiar spitalul din localitate. Zeci de arbori au fost defrisati pina la interventia reporterilor de la „Monitorul de Vrancea“. Pina acum doua zile, la Dumitresti se exploata de mama focului, iar padurea se rarea vizibil. Zeci de carute si masini asteptau sa le vina rindul pentru a fi incarcate cu lemne. Oricine avea bani putea sa cumpere lemne si sa contribuie la distrugerea unei paduri si implicit la degradarea drumului. Un metru ster de lemne costa 100 de lei, iar un metru cub 250 de lei.

Zona este cunoscuta ca fiind una cu mari probleme privind alunecarile de teren, iar taierile pe ras i-au revoltat pe sateni. Oamenii sint nemultumiti ca nimeni nu i-a oprit pe angajatii societatii comerciale care a cistigat licitatia. Localnicii se tem ca odata padurea disparuta, dealurile „o vor lua la vale“, la fel si agoniseala lor de-o viata. „Este o crima la adresa padurii, comisa de unii care vor sa cistige niste bani. Nu se poate taia padurea pe ras si sa nu faci stabilimente pentru a opri alunecarile de teren. Ne este groaza sa ne gindim ca alunecarile de teren vor porni in aceasta primavara si ne vor afecta direct gospodariile.

Drumul National a fost afectat de vreo 3 ori pina acum tot din cauza alunecarilor de teren. Acum se va rupe de tot si nu se va mai putea circula“, a declarat Marian Galoiu. In pericol, spun localnicii, va fi si Scoala Galoiesti I, care are in spate o ripa, unde exista padure de salcim ce urmeaza sa fie ta-iata. „Nu trebuie ca padurea sa fie taiata. Se defriseaza de la un capat la altul. Ne va afecta pe toti. Casa mea este in pericol, la fel si scoala, cineva trebuie sa intervina si sa opreasca acest dezastru“, a spus Stoica Galoiu.

Primarul se plinge, dar nu reclama

Primarul din Dumitresti, Sandu Crintea, spune ca, de fapt, terenurile de pe care se taie padurea apartin Primariei, iar cei de la Directia Silvica nu fac altceva decit sa distruga un ecosistem si totodata structura de rezistenta a Drumului National. Mai mult, primarul a spus ca in pericol este chiar spitalul din Dumitresti care va fi inundat de apele ce se vor stringe de pe versanti. Totusi, primarul nu a luat legatura cu Directia Silvica Focsani pentru a avertiza asupra efectelor taierilor din zona.

„Terenul din zona respectiva a fost impadurit pentru a proteja pamintul din jurul localitatii. Daca aceasta padure va fi exploatata in felul in care a inceput, adica pe ras, inseamna ca o parte din satul Galoiesti va disparea in curind. Este loc fugitiv si a fost stabilizat tocmai datorita acestei paduri. Un lucru si mai grav este afectarea directa a Drumului National, care si asa este destul de subred. Pentru citeva masini de lemne este posibil sa cheltuim miliarde sa refacem un lucru“, a declarat Sandu Crintea, primarul din Dumitresti.

Sesizat de reporterii „Monitorului de Vrancea“, directorul Sectiei de Drumuri Nationale, Corneliu Stoian a precizat ca situatia de la Dumitresti va fi verificata pentru a vedea daca este afectata structura de rezistenta a drumului. „O sa trimit la Dumitresti o echipa pentru a vedea care este situatia la fata locului. Nu se poate taia tot, trebuie sa existe niste copaci de protectie. Trebuia ca Primaria de la Dumitresti sa ma anunte pina la acest moment“, a declarat Corneliu Stoian.

Reporterii „Monitorului“ au sesizat Directia Silvica

Taierile de la Galoiesti au fost sistate dupa ce reporterii de la „Monitorul de Vrancea“ au sesizat acest caz conducerii Directiei Silvice Focsani. Directorul Petrica Tudosa a solicitat conducerii Ocolului Silvic Dumitresti, lui Gheorghe Stanciu, sa verifice aspectele reclamate si sa dispuna sistarea taierilor daca exista pericol de alunecare in zona.

„Am cerut verificarea taierilor si sistarea acestora daca exista probleme in zona“, a precizat directorul Directiei Silvice Focsani. Petrica Tudosa a explicat ca lucrarile de exploatare a lemnului din zona s-au facut conform documentatiei realizate de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice. Potrivit documentatiei, este vorba de taieri de „conservare cu extragere de 100% in deceniu“. Asemenea taieri se realizeaza o data la circa 30 de ani, iar normele silvice prevad ca arborii din specia salcim se taie pe ras, iar regenerarea se face prin lastar.

„Lucrarile de exploatare respecta toate prevederile amenajistice din studiul realizat de ICAS. La noi, acea zona nu figureaza ca teren degradat, ci ca arborete de protectie, gradul III. Daca taierile care se fac in zona produc alunecari de teren, atunci trebuia sa fim anuntati pentru a le opri. Nu am fost anuntati de nimeni. Ar fi fost intelept sa fim informati pentru a opri taierile“, a declarat Petrica Tudosa, directorul Directiei Silvice Focsani.

Patronul firmei care taie este frate cu padurarul

Taierea pe ras a salcimilor din zona Galoiesti ridica semne de intrebare din cauza legaturilor de rudenie dintre patronul firmei care exploateaza masa lemnoasa si un brigadier de la Ocolul Silvic Dumitresti. Lucrarile sint realizate de societatea Forest Adrian, cu sediul in satul Plesesti, comuna Podgoria, judetul Buzau. Patron este Adrian Costache, care a recunoscut ca fratele lui, Aurel Costache, este brigadier la OS Dumitresti.

Adrian Costache a sustinut ca el nu a facut altceva decit sa cumpere padurea respectiva si sa o exploateze, dupa ce a platit pentru acest lucru. „Am licitat la Directia Silvica Focsani pentru aceasta padure pe data de 10 decembrie. Am platit si acum tai. Suma platita a fost in jur de 560 milioane lei vechi. Nu ma opresc asa, cind spune unul sau altul. Daca acest lucru va fi impus de Directia Silvica, ma voi conforma regulilor. Noi ne ocupam doar de exploatarea mate-rialului lemnos, de plantat nu este prevazut“, a declarat Adrian Costache.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri