Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Monitorul de Sibiu: Furnicati la zoo

"Atentie! Gard electric!" Avertismentele sint scrise pe doua dintre gardurile gradinii zoologice, ca o masura ce impiedica animalele sa evadeze.

Deocamdata, doar ursii si strutii sint paziti de electricitate. In curind, si ceilalti "locatari" vor fi inconjurati de volti. De la sfirsitul lunii august, cei patru ursi si doi struti din zoo sint paziti de garduri electrice. Ideea a venit din partea conducerii Serviciului Public Gradina Zoologica, aflat in subordinerea Primariei. "Curentul electric este intermitent, de intensitate foarte redusa. Doar sperie animalele si le tine departe de garduri, ca sa nu evadeze. Nu e nimic anormal. Exista mai multe gradini zoologice in tara care au apelat la aceasta masura. Cum ar fi cea din Ploiesti, de exemplu", a explicat Constantin Bebeselea, directorul serviciului public. Acesta spune ca, in momentul in care un animal atinge gardul, cei 8.000 de volti nu fac decit sa-l sperie si sa-l indeparteze de gard, fara insa sa-l raneasca.

"Gardurile nu sint periculoase"

Dar ce se intimpla cu oamenii care se aproprie mai mult decit ar trebui de garduri si nu vad placutele care contin avertismentele cu privire la existenta cablurilor electrice, sau, mai mult, cu copiii care nu au invatat inca sa citeasca? "Copiii ar trebui atent supravegheati de parinti. Sint responsabilitatea lor. Daca, totusi, se aproprie prea mult de gard, vor simti curentul electric. Dar, v-am spus, intensitatea e aproape zero. Gardurile nu reprezinta un pericol nici pentru oameni, nici pentru animale", asigura Bebeselea. Cu toate acestea, multi dintre vizitatorii Gradinii Zoologice ar putea fi luati prin surprindere de miile de volti, mai ales ca avertismentele sint scrise cu litere de dimensiuni destul de mici, care nu sar in ochi la prima vedere. Si sint scrise doar in limba romana, spre ghinionul turistilor straini.

Cheltuieli mari cu electricitatea

Protejarea animalelor cu volti a cam rascolit bugetul de la zoo. Pentru cei aproximativ 1.300 de metri patrati in care traiesc strutii a fost nevoie de 3.350 de lei pentru montarea cablurilor electrice. Desi ursii nu au la dispozitie decit 880 de metri patrati, cheltuielile au fost aproape duble, in jur de 6.500 de lei. Acum se lucreaza la extinderea spatiului pentru cele 11 maimute, care vor si ele pazite, probabil de luna viitoare, de curent electric. Si investitiile nu se opresc aici. Gradina Zoologica a devenit si ea un mic santier. Se lucreaza la reamenajarea unor spatii pentru animale, la refacerea aleilor, la reteaua de canalizarea. In plus, a inceput deja constructia toaletelor publice, iar barajul s-a reabilitat complet. Toate investitiile se ridica la un total de aproximativ 1,4 milioane de lei.

Pregatiri pentru iarna

Constantin Bebeselea spera ca toate lucrarile sa fie finalizate undeva la mijlocul lunii noiembrie. Insa, intre timp, vor incepe pregatirile de iarna pentru cele 135 de animale din 35 de specii care traiesc in zoo. "Pentru iarna, trebuie sa izolam cit mai bine animalele, in special cele care vin din zone calde. De hranit, ele sint hranite si acum, o data sau de doua pe zi, in functie de specie. Maimutele sint cel mai des hranite", spune Bebeselea. Potrivit acestuia, spatiile in care traiesc animalele si pasarile sint curatate ori de cite ori este nevoie, cu mici exceptii. "La animalele salbatice e mai greu, pentru ca au un alt comportament si sint mai periculoase. Cei care intra sa curete acele spatii trebuie sa fie foarte atenti, pentru ca sint expusi la risc", a precizat directorul.

Constantin Bebeselea, director gradina zoologica : "Gardurile electrice nu reprezinta un pericol nici pentru oameni, nici pentru animale"

Pentru mai multe informatii vizitatiMonitorul de Sibiu

spot_img

Ultimele știri