Monitorul de Sibiu: Angajatii APM, iradiati

Dupa ce colegii lor din Harghita au cerut "sporuri de antena", si angajatii Agentiei pentru Protectia Mediului Sibiu vor sa primeasca bani in plus din cauza antenelor pentru dirijarea spatiului aerian amplasate in vecinatatea sediului Agentiei.

Emisiile statiilor de control aerian provoaca tulburari de sanatate

Cei 35 de angajati Agentiei Regionale pentru Protectia Mediului (ARPM) urmeaza sa primeasca sporuri de antena, deoarece cele trei statii de dirijare a spatiului aerian amplasate pe spatiul verde al institutiei emit cimpuri magnetice peste limita admisa. Desi antenele au fost montate inca de pe vremea comunismului, o lege aparuta in anul 2006 da posibilitatea insitutiilor bugetare sa primeasca sporuri daca respectivele antene emit cimpuri magnetice peste limita admisa. "Am urmat exemplul colegilor de la Harghita care primesc sporuri din cauza unei antene, dar nu de dirijare a traficului aerian. Am zis ca trebuie sa profitam si noi de acest lucru si am facut masuratorile", explica Dumitru Ungureanu, directorul ARPM Sibiu.

Peste masura

Deoarece Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) Sibiu nu are aparatura pentru a face determinari ale cimpului magnetic, conducerea ARPM a apelat la o firma specializata din Bucuresti. Rezultatele au fost transmise catre ASP, iar medicii de aici au interpretat buletinele de determinare.

"Rezultatele au fost usor peste limita admisa, ceea ce inseama ca angajatii vor primi sporuri pentru condiiti vatamatoare de pina la 10% din salariul de baza. Potrivit legii care este aparuta de curind, din 2006, aceste drepturi materiale se acorda doar functionarilor publici care desfasoara activitate in autoritattile si institutiile publice in care functioneaza instalatii care genereaza cimpuri electromagnetice de radiofrecventa produse de emitatori pentru comunicatii, instalatii de microunde, instalatii de curenti de inalta frecventa, statii de bruiaj si altele", a precizat medicul Mihaela Stoia, sef compartiment Medicina Muncii din cadrul ASP Sibiu.

Efect: angajati prea obositi

Desi legea prin care pot primi niste sporuri a aparut abia anul trecut, statiile de dirijare au fost mutate inca de pe vremea comunismului. Sediul ARPM a fost construit in anii ’90, iar de atunci zeci de angajati au lucrat aici. Potrivit medicilor, complicatiile aparute din cauza antenelor care genereaza cimpurile magnetice sint probleme care apar in timp, si se numesc tulburari astenovegetative. "Aceste tulburari constau in oboseala, tulburari de somn… nu putem spune ca sint niste afectiuni grave si trebuie mentionat faptul ca aceste semne apar in timp. Cei de la ARPM nu sint singurii care au cerut astfel de sporuri, sint mai multe insitutii bugetare din Sibiu care au solicitat astfel de determinari", mai spune Mihaela Stoia. Presedintele Consiliului Judetean, care administreaza aeroportul sibian, nu are nimic impotriva acordarii sporurilor.

Martin Bottesch presedinte Consiliul Judetean: "Zborurile s-au dirijat si pina acum tot de aici. Sediul ARPM este mai nou, dupa anii ’90. Desi aeroportul se afla in subordinea noastra, noi nu avem nicio legatura cu plata acestor sporuri. Respectivele drepturi banesti sint acordate de catre angajator. Noi putem spune doar ca sintem de acord, nu avem nimic impotriva sa primeasca aceste sporuri" .

Pentru mai multe informatii vizitati Monitorul de Sibiu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri