Monitorul de Galati: Le fuge pamantul de sub picioare

De peste zece ani terenurile din apropierea localitatii Slobozia-Conachi se afla in miscare, la propriu, iar fenomenul alunecarilor de teren nu a putut fi stopat. Autoritatile locale au initiat mai multe proiecte de stabilizare a zonei, dar lipsa fondurilor a facut ca acestea sa se aplice pe suprafete relativ mici. Principala problema o constituie apele subterane, care au creat infiltratii puternice iar pana in urma cu circa zece ani nu se identificase nicio solutie. Specialistii au concluzionat in final ca este nevoie de o actiune dubla. Pe de-o parte, se merge pe impaduriri iar apoi se instaleaza un sistem de drene pluviale, care sa preia apa din subteran si sa o dirijeze spre paraul Suhurlui. Am initiat in perioada 1995-1997 si apoi 1998-1999 un program de impaduriri si am instalat drene pluviale pentru captarea apelor subterane, dar am putut acoperi doar cateva zeci de hectare, ne-a declarat primarul comunei, Ion Neculau.

Sperantele sunt la Ministerul Mediului

Este bine ca autoritatile stiu de ce sa se apuce pentru a stabiliza zona, dar la ce bun daca nu dispun de fondurile necesare… Suprafata totala ce trebuie impadurita este de 200 de hectare, la care se adauga instalarea unor drene pluviale. Proiectul este extrem de costisitor iar bugetul local nu poate suporta nici in cativa ani o asemenea investitie. Prin urmare, se va merge pe un proiect finantat din fonduri structurale.

Am luat legatura cu specialistii si ei vor evalua costurile. Vom intocmi un proiect, pe care il vom trimite la Ministerul Mediului, de unde speram sa vina finantarea pentru a pune capat odata pentru totdeauna acestei situatii, sustine edilul-sef al localitatii Slobozia-Conachi, Ion Neculau.

Pana atunci, locuitorii comunei care detin terenuri in zona nu pot decat sa priveasca neputinciosi cum alunecarile de teren le distrug suprafetele agricole.

spot_img

Ultimele știri