Monitorul de Cluj: Trasi de urechi de Comisia Europeana

Autoritatile romane nu au adoptat la timp o lege referitoare la spatiile protejate pentru pasarile migratoare. Comisia Europeana ar putea impune sanctiuni Romaniei din acest motiv.

Romania este pasibila de sanctiuni din partea Comisiei Europene pentru ca nu a stabilit prin lege zonele speciale de protectie pentru pasarile salbatice migratoare. Desi autoritatile de la Bucuresti si-au luat angajamentul de a emite un astfel de act normativ, acest lucru nu s-a intimplat pina acum. Potrivit unui comunicat dat publicitatii ieri, Comisia Europeana a anuntat initierea procedurii de infringement (incalcare a prevederilor tratatului Uniunii Europene) impotriva Romaniei pentru nerespectarea legislatiei comunitare din domeniul biodiversitatii. Oficialii de la Bruxelles sustin ca, prin faptul ca nu a reusit sa stabileasca zonele speciale protejate pentru pasarile salbatice migratoare sau aflate in pericol, Romania a incalcat o directiva europeana in acest sens. Ministrul Mediului, Attila Korodi, considera, insa, ca nu se va ajunge la sanctionarea propriu-zisa a Romaniei, pentru ca actul normativ cerut de CE urmeaza sa fie adoptat de Guvern in urmatoarele saptamini.

Autoritatile de mediu sustin ca legea a intirziat la Ministerul Agriculturii. Deocamdata, ieri, in sedinta de Gu-vern, a fost aprobata o ordonanta de urgenta care completeaza si modifica acte anterioare in domeniul protectiei mediului. Astfel, Executi-vul a interzis schimbarea destinatiei spatiilor verzi sau a terenurilor care sint prevazute ca spatii verzi in documentatia de urbanism, reducerea suprafetei acestora sau stramutarea lor, dar si constructiile pe spatiile verzi, indiferent daca se afla in proprietate publica sau privata. Potrivit ministrului Korodi, actele administrative sau juridice care sint emise sau incheiate cu nerespectarea noilor reglementari „sint lovite de nulitate absoluta. Nici un spatiu verde nu poate fi modificat si nu se poate construi pe el”, a declarat ministrul. El a mai precizat ca, pina la sfirsitul anului 2010, autoritati-le locale trebuie sa asigure minimum 20 de metri patrati de spatiu verde pe cap de locuitor, suprafata urmind sa creasca pina la 26 de metri patrati, pina la sfirsitul anului 2013. Ordonanta aprobata ieri mai prevede ca autoritatile locale au obligatia ca, in 90 de zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, sa alcatuiasca un program prin care sa propuna solutii concrete privind realizarea acestor obiective.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Cluj

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri