Ultimul lux in materie de case este casa acoperita cu verdeata. monitorul verde a cotrobait prin proiectele unor arhitecti si a gasit citeva idei interesante pentru cei care vor sa isi construiasca o casa de care, sigur, vecinul nu are… inca.
Casele inierbate sint inca un concept total necunoscut pentru majoritatea clujenilor, asa ca monitorul verde si-a propus sa va faca cunostinta cu acestea. In Islanda si Norvegia se construiesc deja de secole, insa adevarata tendinta s-a nascut in Germania, in anii ’60, iar pina in prezent estimarile spun ca aproximativ 10% din casele nemtesti au acoperisuri verzi. Astazi, conceptul de „green roof” este raspindit in toata Europa.
Aceste case se construiesc deja in Cluj, iar curiosii se pot convinge mergind intr-o plimbare pina pe versantul sudic al Padurii Hoia. Casele inierbate se bazeaza pe doua particularitati de constructie – sistemul „green roof” si peretii „sandwich”. Sistemul „green roof” este, asa cum o arata si numele, un acoperis cu vegetatie format din mai multe straturi, de la baza spre exterior: un strat hidroizolant, acoperit de un strat de drenare, acoperit de un strat de pamint vegetal si, in final, ultimul strat, cel de vegetatie propriu-zisa. Acoperisul retine apa si are o capacitate ridicata de evacuare a apei atit pe verticala, cit si pe orizontala. Un alt beneficiu adus de „green roof” este ca inlocuieste curtea sau gradina si ofera posibilitatea plantarii oricarui tip de vegetatie.
Casele inierbate sint integrate complet in lotul de pamint pe care se construiesc, adica sint semi-ingropate in pamint, oferind o perceptie unitara. Pe linga avantajul de a oferi un mediu natural, acestea au pierderi minime de energie, tocmai datorita peretilor si implicit a constructiei integrate perfect in sol. Peretii tip „sandwich” sint facuti pe principiul minergiei. Argumentele care stau la baza minergiei sint: gradul ridicat de confort, consumul minim de energie si respectarea criteriilor ecologice. Se mai adauga si beneficiile lemnului – materia prima in constructia cu peretii „sandwich”.
Beneficiile lemnului in constructii: este un material de constructie natural care ofera conditii ideale pentru un climat sanatos si o umiditate a aerului echilibrata, nu permite pierderile incontrolabile de energie, faciliteaza instalarea sistemelor de ventilatie cerute de standarde, ultimele studii in domeniu au relevat faptul ca, din punctul de vedere al ecologiei globale, constructiile din lemn se pozitioneaza mai bine decit alte sisteme de constructie, utilizarea noilor materiale de constructii, derivate din lemn, a permis largirea creativitatii proiectelor si a deschis noi drumuri catre o arhitectura moderna indreptata spre viitor.
Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Cluj