Monitorul de Cluj: Apa pura la Cluj

Apa constituie o reala problema la nivel global, fie ca este vorba despre lipsa ei, despre dezastrele pe care le provoaca sau despre faptul ca este contaminata. Cu toate astea, o consumam in fiecare zi si le spunem copiilor povesti despre ea – despre „apa vietii”.

Antoine de Saint-Exupery

„Apa, tu esti nu numai necesara vietii, ci esti insasi viata; esti bogatia fara seaman pe Pamant, tu esti cea mai delicata, cea mai pura, tu esti sufletul Pamintului.”

Izvorul vietii

Considerata purificatoare in majoritatea religiilor, incluzind hinduismul, crestinismul, islamismul, sintoismul si iudaismul, apa este un element al vitalitatii, al regenerarii si chiar al invierii, un simbol al nemuririi, al tineretii vesnice si al invincibilitatii. Spiritualitate, iubire, stiinta, toate isi impletesc semnificatiile in consistenta ei fluida, omul insusi devenind o miniatura a lumii prin armonizarea apei cu pamintul, componente primordiale.

Conform stiintei moderne, corpul omenesc este alcatuit intr-o proportie foarte mare, 70%, din apa. Iata un adevar recunoscut de toata lumea, de care, insa, se tine cont prea putin. Ficatul este 90% apa, creierul 85%, singele 83%, pina si oasele contin apa (35%). Acestea sint lucruri mai putin cunoscute, dar importanta care li se acorda este la fel de mica, lacunele provocate de lipsa de informatii, dezinteresul, sau indolenta oamenilor marcind o poteca spre autodistrugere, alaturi de multi alti factori, mai agresivi, vizibili, dar poate mai usor de inlaturat. Inconsecventa cu care omul zilelor noastre se preocupa de totalitatea aspectelor ce privesc elementul fundamental, apa, fie ca este vorba de consumul propriu-zis sau de producerea unor factori nocivi, care il denatureaza, se vadeste a avea repercursiuni grave, ale caror efecte se vor acutiza o data cu trecerea timpului.

Cauza & efect

Preocupare la nivel national si international cu privire la aceste probleme exista, insa metodele folosite cu preponderenta la ora actuala sint, la o evaluare realista, corigente, adica precare, invechite sau pur si simplu incapabile sa mai faca fata la actiunea factorilor nocivi – se stie foarte bine ca metoda clasica pentru tratarea apei care ne ajunge noua la robinete este folosirea clorului, o substanta care poate fi mai nociva decit cele pe care incearca sa le combata.

Principalii inamici impotriva carora se cauta solutii sint poluantii apei, adica produsele de orice natura care contin substante in stare solida, lichida sau gazoasa (depuneri radioactive, microorganisme patogene, mercur, azotati, pesticide, insecticide, hidrocarburi etc.) in conditii si in concentratii ce pot schimba caracteristicile apei, facind-o daunatoare sanatatii. Extrapolind aceasta idee, nu mai este nici o noutate ca „sursa raului” ramine tot omul, avintul tehnologic la care contribuie provocind si altceva decit progres. Astfel, cele mai frecvente cauze ale poluarii apei sint scurgerile accidentale de reziduuri de la diverse fabrici, dar si deversari deliberate de poluanti, scurgeri de la rezervoare de depozitare si conducte de transport subterane, mai ales produse petroliere, pesticidele si ierbicidele administrate in lucrarile agricole care se deplaseaza prin sol fiind transportate de apa de ploaie sau de la irigatii pina la pinza freatica, ingrasamintele chimice si scurgerile provenite de la combinatele zootehnice, deseurile si reziduurile menajere, sarea presarata in timpul iernii pe sosele, purtata prin sol de apa de ploaie si zapada topita, depunerile de poluanti din atmosfera, ploile acide.

De aici pornesc o serie de boli, fie infectioase (microbiene, virotice sau parazitare), fie neinfectioase (intoxicatii cu plumb, cu mercur, cu zinc sau cu azotati, fosfati si pesticide.

Cea mai buna solutie

Raspunsul stiintei la actiunea factorilor poluanti s-a materializat in sistemele de purificare a apei potabile, a caror evolutie a relevat un aspect extrem de important: toate sistemele de purificare existente apara de anumite contaminari, dar nu de toate. In acest fel s-au descoperit limitele metodelor traditionale de purificare si tratare chimica, ce utlizeaza clorul, si s-a constatat ca nici apa imbuteliata nu poate prezenta garantii absolute in ceea ce priveste calitatea.

In 1980, in Florida (Statele Unite), s-a infiintat Aquathin, o companie al carei tel, propus sub deviza „Nici cel mai mic nivel de contaminare!”, a fost acela de a produce cele mai performante sisteme de tratare si purificare si capacitatea de a oferi clientilor din intreaga lume o apa potabila de o calitate si puritate superioara. Acest lucru a fost posibil datorita sistemului „Aqualite RO/ DI”, care asigura in proportie de 99,99% puritatea apei (indiferent de gradul de contaminare a apei) si care a fost testat cu brio in contact cu factori contaminatori precum virusi, metale grele, azbest, arsenic, floruri, nitriti, nitrati, sodiu, solventi chimici, pesticide, ierbicide, fier, fecale, obtinindu-se rezultate superioare in ceea ce priveste gustul, culoarea si mirosul.

Unicul distribuitor Aquathin in Romania este H2O Pur, ce are sediul in Bistrita-Nasaud. Infiintata recent, H2O Pur si-a propus pentru acest an deschiderea a cel putin doua filiale, una la Cluj, a carei inaugurare a fost preconizata pentru luna august a acestui an, si una in Sibiu. Potrivit lui Lucian Ambrozie, reprezentatul local al H2O Pur, unicul distribuitor al produselor Aquathin in Romania, „Aqualite RO/ DI este raspunsul potrivit pentru cei care vor certitudinea calitatii superioare a apei potabile pe care o consuma, sistemul de tratare si purificare pus la dispoziti clujenilor de catre H2O Pur oferind garantia unei ape curate 99%.” „Motto-ul firmei noastre este: Sanatate, puritate, claritate”, a mai spus acesta.

Sfaturi practice

Apa este un element vital pentru toate fiintele vii. Se poate supravietui fara probleme, o perioada de citeva luni fara alimente, insa nu se poate supravietui decit citeva zile fara apa. Este foarte important consumul unei cantitati de apa zilnice, indicat fiind a 3 litri de apa in fiecare zi, in special pe timpul verii. Din acesti 3 litri, aproximativ jumatate se obtine din alimentele consumate, iar cealalta jumatate, trebuie bauta efectiv.

Recomandabil este a se consuma aceasta cantitate de 1,5 litri de apa in intervalele dintre cele trei mese zilnice – nutritionistii sustin faptul ca apa trebuie bauta la 2 ore dupa servirea mesei si cu o jumatate de ora inaintea servirii mesei urmatoare si in acest fel, ne asigura, nutritionistii, nu ar trebui sa avem probleme de deshidratare.

Pentru mai multe informatii viziteaza Monitorul de Cluj

spot_img

Ultimele știri