Tot mai multi sint cei care vorbesc despre alte variante de dezvoltare a comunitatilor din Apuseni decit investitia de la Rosia Montana, care promitea sa aduca in judetul Alba peste un miliard de dolari, bani care ar fi urmat sa fie investiti partial si in infrastructura.
Chiar si reprezentantii PD Alba, unii dintre sustinatorii declarati ai investitiei pe care compania canadiana Gabriel Resources doreste sa o faca la Rosia Montana, au inceput sa vorbeasca despre gasirea unor strategii alternative pentru dezvoltarea zonei, ceea ce ar putea insemna – desi nimeni nu o spune "pe fata" – ca sansele de realizare a acesteia au ajuns relativ mici.
Senatorul PD de Alba, Alexandru Peres, a lansat un apel la dialog politic pentru a fi pusa la punct o strategie alernativa. "Vad ca societatea civila si oamenii politici se radicalizeaza in legatura cu investitia Rosia Montana Gold Corporation. Probabil ca exista un risc de a pierde aceasta investitie. De aceea, as deschide un dialog cu ceilalti oameni politici, democrati si nu numai, pentru a vedea ce putem sa facem", a declarat Alexandru Peres. Intrebat daca stie ceva concret despre o eventuala "ratare" a acestei investitii, el a spus ca nu are astfel de informatii, dar ca trebuie gasita si alta solutie in conditiile in care vocile care contesta proiectul minier sint tot mai sonore, iar semnalele vin si din Occident.
Interesant este ca apelul senatorului democrat a fost lansat in cadrul primei conferinte de presa de dupa anuntarea listei candidatilor PNL pentru alegerile europarlamentare, in fruntea careia se afla Renate Weber, una din cei mai cunoscute si mai hotarite persoane care se opun investitiei RMGC.
Infrastructura este prioritara
Alexandru Peres a lansat si citeva idei de la care pot fi pornite discutiile legate de o viitoare strategie de dezvoltare a Muntilor Apuseni, subliniind faptul ca obligatiile statului fata de aceasta zona ar urma sa fie mult mai mari. In primul rind, ar trebui refacuta infrastructura rutiera, fara de care nu se poate vorbi despre dezvoltarea unei zone, nici economic, nici turistic.
Apoi, in opinia senatorului, ar trebui sustinute comunele care doresc sa intre in domeniul obiectivelor turistice de interes local si pentru folosirea resurselor locale, cum ar fi lemnul, apele termale de la Almasu Mare sau conditiile naturale foarte bune pentru practicarea sporturilor de iarna. "Toate acestea inseamna un nou studiu, dincolo de tot ce inseamna minerit. Va fi cu siguranta o dezvoltare mai lenta, dar va fi o dezvoltare", a punctat Alexandru Peres. O alta idee este valorificare zestrei cultural-istorice, fiind amintite ca puncte de reper Alba Iulia, Abrud, Rosia Montana si Blaj, precum si infiintarea unui muzeu al Tarii Motilor la Cimpeni, idee asupra careia a insistat destul de mult.
Ca surse de finantare pentru aceste proiecte, Alexandru Peres a identificat Fondul de mediu stabilit in baza OG 196/2005. De altfel, el a spus ca a solicitat in scris ministrului mediului sa ii comunice sumele incasate si aflate la dispozitie in baza acestei ordonante, precum si modul in care banii au fost folositi in perioada 2005-2007. "Desi platim bani seriosi la acest fond, judetul Alba a primit doar doua finantari. Trebuie sa primim cit mai multi bani din aceste sume si indemn inclusiv primarii care stiu ca pot accesa bani sa ia legatura cu noi sau cu consiliul judetean, sa incercam sa atragem cit mai multi bani", a mai declarat Alexandru Peres.
Cadere spectaculoasa la bursa
Pe de alta parte, deputatul PD de Alba, Stefan Bardan a aratat ca actiunile companiei Rosia Montana Gold Corporation au scazut spectaculos la bursa din Toronto dupa ce ministrul mediului a anuntat suspendarea procedurii de evaluare a proiectului. "Este vorba despre cea mai mare scadere de la bursa: pina dupa amiaza, actiunile au scazut cu 76 de centi canadieni, adica 21,4 %", a aratat deputatul.
Dat fiind acest fapt, Bardan este de parere ca finalitatea acestei actiuni guvernamentale a fost tocmai influentarea bursei, aducind in sprijinul acestei afirmatii si opinia unui specialist, Paul Burchell de la Dundee Securities Corporation, o firma specializata in servicii de consultanta financiara pe bursa, care a spus in raportul sau ca "suspendarea procedurii de evaluare sugereaza ca Ministerul Mediului sustine revendicarile ONG-urilor si posibil incearca sa intirzie, sau, si mai rau, sa blocheze intregul proiect de la Rosia Montana".
Pentru mai multe informatii vizitati Monitorul de Alba