Monitorul de Alba: Gestionarea deseurilor, in dezbatere

Primariile din Abrud, Bucium, Ciuruleasa si Rosia Montana au gazduit o serie de 4 intilniri cu membrii ai acestor comunitati locale, intilniri menite a populariza proiectul comun "Sistemul de colectare selectiva si amenajare statie transfer deseuri in zona turistica Abrud, Bucium, Ciuruleasa si Rosia Montana", au precizat responsabilii de proiect.

Intilnirile fac parte din campania de informare publica aferenta acestui proiect finantat prin programul PHARE 2003, Schema pilot de proiecte mici de gestionare a deseurilor. Intilnirile au beneficiat de prezenta liderilor comunitatilor locale incluse in aria proiectului, respectiv reprezentanti ai autoritatilor publice locale, ai unitatilor scolare, ai unor firme din zona precum si ai unor organizatii neguvernamentale active in domeniul ecologiei. La aceste reuniuni au participat, in total, peste 100 de persoane si au fost destinate familiarizarii membrilor comunitatilor locale cu scopul si obiectivele proiectului.

Comportamentul trebuie schimbat

Participantii au admis faptul ca obisnuintele locuitorilor din aria proiectului de a depozita deseurilor pe malurile riurilor, "asa cum faceau parintii si bunicii nostri, ca doar apa le duce" nu mai reprezinta un comportament admisibil, in conditiile in care inclusiv componenta acestor deseuri s-a modificat radical acum, cuprinzind mult mai multe componente cu durata mare de biodegradare. De asemenea, au fost aduse in discutie modele de bune practici locale, precum cel din Ciuruleasa, unde primaria a luat initiativa de a amenaja containere speciale de colectare a pet-urilor in locurile publice, ceea ce redus semnificativ cantitatea de ambalaje de plastic aruncate haotic. Un alt model de succes local il reprezinta sistemul de colectare a deseurilor din comuna Rosia Montana, sistem care va fi integrat celui care va fi edificat prin proiect.

Mesaje pentru localnici

Mesajele pe care participantii au fost rugati sa le transmita in comunitate pornesc de la ideea ca, in lipsa implicarii comunitatii, investitia de peste 650.000 euro nu isi va atinge scopul, respectiv acela de a face curatenie.

"Muntii Apuseni au un mare potential turistic. Folosind acest potential, viata noastra poate fi mai buna. Este nevoie, insa, sa facem curatenie. Daca nu actionam, pierdem cel putin 10.000 de turisti numai in anul 2008, numar care ar putea sa creasca pina la 15.000, in fiecare an, pina in 2012. Daca nu actionam, pierdem veniturile pe care acesti turisti ar putea sa le ni le aduca.

Daca nu actionam, pierdem locurile de munca ce ar putea sa fie infiintate in sectorul turistic Muntii Apuseni ne tin in viata si ne ocrotesc de secole. Daca nu actionam, ne pierdem caminele, ne pierdem sursele noastre de trai, ne pierdem apa si padurile, pasunile si, poate, chiar vaile si muntii. Dezvoltare durabila inseamna tocmai protejarea a ceea ce avem pentru a putea fi de folos si celor care vin dupa noi. Daca actionam acum, copiii si nepotii nostri vor avea un camin, vor avea resurse, se vor simti bine acasa", au precizat responsabilii de proiect.

Ei au mai mentionat ca aceasta campanie de informare publica se deruleaza sub sloganul "Lasati pamintul sa respire", slogan care se regaseste pe mai multe instrumente de comunicare publica puse la dispozitia comunitatilor, de la afise, brosuri si pliante, pina la bannere, sepcute, tricouri si insigne.

In cadrul campaniei sint antrenati si peste 30 de voluntari, elevi de liceu din toate cele patru comunitati locale. Acesti voluntari vor merge in comunitati, la scoli, la adunari publice si din poarta in poarta pentru a sprijini actiunea liderilor locali si a purta mesajele campaniei spre cei carora li se adreseaza proiectul, respectiv locuitorii din Abrud, Bucium, Ciuruleasa si Rosia Montana.

Ce presupune proiectul

Proiectul de investitii "Sistemul de colectare selectiva si amenajare statie transfer deseuri in zona turistica Abrud, Bucium, Ciuruleasa si Rosia Montana" finantat in cadrul programului PHARE 2003 schema pilot de proiecte mici de gestionare a deseurilor presupune infiintarea unei statii de transfer a deseurilor in localitatea Rosia Montana, la care se adauga 23 puncte de colectare cu recipiente pentru colectare mixta si fractiune uscata, 83 puncte de colectare selectiva cu cite 1 recipient pentru fractiune uscata. Cele 19 scoli si 13 gradinite din aria proiectului vor fi dotate cu cite 1 container de 1100 l pentru fractiunea uscata si 1 pubela de 120 l pentru deseul mixt.

Ca rezultat asteptat, este vizata si cresterea veniturilor din turism in regiunea de proiect cu 30% in anul 2008 si cu 50% pina in anul 2012 (cu 50% pina in anul 2024) precum si cresterea economica in zona cu 15% pina in anul 2012 ceea ce inseamna o crestere a numarului de turisti care viziteaza zona la 10.000 de persoane in anul 2008 si 15.000 persoane in anul 2012.

Pentru mai multe informatii vizitati Monitorul de Alba

spot_img

Ultimele știri