Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania Libera: RAJA Constanta, implicata in protectia mediului

Regia autonoma judeteana de Apa SA Constanta participa, in aceste zile, la conferinta internationala anuala de specialitate intitulata "Water Loss 2007". Evenimentul este organizat de una dintre cele mai prestigioase institutii internationale din domeniu, International Water Association (IWA), si reuneste asociatii nationale ale apei din diverse tari.

Intalnirea este gazduita, in Bucuresti, de catre Asociatia Romana a Apei. Implicarea regiei constantene este cu atat mai importanta cu cat aceasta este singura din tara membra a IWA. La delegatie participa 154 de delegatii din intreaga lume. Scopul conferintei este de a prezenta si a discuta cele mai recente descoperiri, strategii, tehnici si aplicatii in ceea ce priveste managementul pierderilor de apa, reducerea scurgerilor si controlului mai eficient al contorizarii la clientul final. Precedenta conferinta care a dezbatut aceste probleme a avut loc in localitatea Halifax din Canada.

Organizatorii precizeaza ca "Water Loss 2007" a fost adusa in regiunea Dunarii pentru a sublinia nevoia stringenta de a imbunatati eficienta utilitatilor de apa in aceasta parte a Europei. De altfel, conferinta este parte a unei serii de evenimente care sunt organizate inainte de Congresul Mondial al Apei, care va avea loc in Viena, in anul 2008. Cu ocazia intalnirii din Bucuresti, RAJA a pregatit si un spectacol deosebit pentru invitatii de seama din intreaga lume, constand intr-o prezentare a unui spectacol de balet care are in fundal imagini reprezentand diverse resurse de apa.

Recunoscuti pe plan european

RAJA este membra cu drepturi depline si in ARA si in IWA. "Suntem singura companie din Romania care a fost acceptata in IWA. Pentru a ajunge aici, trebuie sa fii o companie foarte performanta, din punct de vedere tehnic, economico-financiar, de calitate si din punctul de vedere al respectarii mediului. Esti acceptat pe baza unor auditari. Este un club elitist", a precizat directorul general al companiei, Felix Stroe. RAJA are un sistem integrat certificat IQNet, cel mai mare, celebru si sever auditor mondial in domeniul calitatii.

Raja a obtinut ISO 9001, ISO 14001 si ISO 1800, in domeniul managementului, mediului, respectiv sanatatii si sigurantei serviciilor. Faptul ca RAJA este singura companie de apa din Romania membra a IWA nu este deloc intamplator. Rezultatele financiare sunt foarte bune, iar comparatia cu perioada anilor 2001-2002 este edificatoare. Bilantul financiar contabil depus la Directia Generala a Finantelor Publice Constanta in data de 31.12.2002 arata o situatie dezastruoasa. Raja avea atunci creante neincasate de 411 miliarde de lei, alte 230 de miliarde de lei datorii catre bugete locale, furnizorul de energie electrica, diversi alti furnizori. Gradul de incasare din factura anuala se ridica la 64%, iar in materie de autorizatii, nu se putea spune decat ca nu exista nimic.

Cu alte cuvinte, regia era in faliment nedeclarat si in plus functiona si ilegal! Bilantul financiar contabil depus la DGFP Constanta, in data de 30 iunie 2007, arata cu totul alte lucruri. Gradul de incasare a facturii anuale a crescut, de la 64 la 97,6%, rezultat excelent, tinand cont ca in unele dintre cele mai dezvoltate tari din lume, precum Anglia, gradul acesta este situat la 88%. Acest fapt inseamna ca volumul de creante este de numai 2,4%, cifra pentru care poate fi invidioasa orice companie de apa din lume.

La mijlocul acestui an, RAJA Constanta obtinuse toate autorizatiile sanitare si de mediu neceare. In plus, a obtinut si licenta pentru cinci ani de operator clasa 1 (lucru, de asemenea, unic in Romania). De asemenea, este foarte important ca toate datoriile catre bugetele locale, centrale sau catre furnizori au fost achitate. Toate aceste rezultate au condus la acceptarea RAJA Constanta, de catre IWA, in calitate de membru cu drepturi depline.

Investitii de 340 de milioane de euro

Felix Stroe a declarat ca, pentru a rezolva 80% din probleme de infrastructura in ceea ce priveste alimentarea cu apa si sistemul de canalizare, este nevoie de 680 de milioane de euro. Compania constanteana a dezvoltat o serie de actiuni de atragere de fonduri si a reusit, in cadrul programului DABLAS, sa atraga o finantare de 340 de milioane de euro, care va fi compusa in proportie de 85% din fonduri nerambursabile, restul de 15% urmand sa fie contributia autoritatilor locale. Banii vor incepe sa fie cheltuiti incepand din ianuarie 2008.

"Am redus pierderile de la 78%, in 2002, la 58%, in 2006, media europeana fiind de 50%."

Pentru mai multe informatii vizitati Romania Libera

spot_img

Ultimele știri