Mongolii își trimit copiii în provincie ca să-i scape de poluarea din Capitală

Din cauza prognozei care anunță scăderea temperaturilor până la minus 32 de grade Celsius, care va duce la arderea unor cantități mai mari de cărbuni și deșeuri, Mongolia a prelungit vacanţa de iarnă a elevilor din Capitală. Părinții își trimit copiii în provincie ca să-i ferească de poluarea din orașul cu aerul mai nociv decât cel din New Delhi.

Ulaanbataar, Mongolia

Ulaanbataar, Mongolia

Aproximativ 60% din teritoriul Mongoliei, fost stat sovietic situat între Rusia şi China, este alcătuit din pajişti, în timp ce deşertul Gobi cuprinde zona sudică. Industria mineritului – în special extracţia cuprului, aurului şi cărbunelui – asigură locurile de muncă, iar aproape jumătate din populaţia ţării trăieşte în capitala Ulaanbataar.

Potrivit estimărilor Reuters bazate pe datele ambasadei SUA, media anuală a concentraţiilor de PM2,5 a atins 100 micrograme în Ulaanbaatar în 2018 şi a ajuns la 270 micrograme în luna decembrie. PM2,5 depăşesc adesea nivelul de 500 mg pe metru cub în capitala Mongoliei, de 50 de ori peste cel considerat sigur de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Spre comparație, concentraţia medie de PM2,5 din cel mai poluat oraş din China, Shijiazhuang, a fost anul trecut de 70 micrograme, în coborâre cu 15,7% faţă de 2017. Capitala Indiei, New Delhi, a atins niveluri extreme în această iarnă, cu nivelul de PM 2,5 de 445.

Pe fondul temperaturilor scăzute și al creșterii cantităților de cărbuni și deșeuri folosite pentru încălzirea locuințelor, care ar crește concentraţia de particule în suspensie, părinții și-au trimis copiii la rude în provincie. Elevii se apropie de sfârşitul unei vacanţe de două luni, şcolile urmând să se redeschidă începând de luni, pe 11 februarie.

Potrivit OMS, 80% din smogul din Ulaanbaatar a fost provocat de arderea cărbunelui în districtele dominate de locuinţele tip iurtă, în care trăiesc mii de migranţi rurali obişnuiţi cu un stil de viaţă nomad.

Conform estimărilor organizaţiei, poluarea este responsabilă aici de peste 4.000 de decese premature pe an.

Potrivit unui studiu efectuat în comun de UNICEF şi Centrul Naţional pentru Sănătate Publică din Mongolia, copiii care locuiesc în unul dintre districtele din Ulaanbaatar afectate de smog prezintă o funcţie pulmonară cu 40% mai redusă în comparaţie cu cei din zonele rurale.

„Poluarea aerului agravează bolile respiratorii, iar copiii sub cinci ani sunt cei mai vulnerabili deoarece organele lor nu sunt încă mature”, susţine Bolormaa Bumbaa, medic la spitalul de pediatrie din districtul Bayangol din Ulaanbaatar.

drimus.ro

Familiile au înfiinţat un grup de presiune cunoscut sub numele de „Mame şi Taţi împotriva Smogului”, însă protestele pe care le-au organizat în Ulaanbaatar au fost ignorate. În consecinţă, grupul a decis să se concentreze pe a încuraja locuitorii să adopte măsuri de protecţie individuală, după cum a indicat coordonatoarea grupului, Mandakhjargal Tumur.

„Eu nu cred că autorităţile guvernamentale vor face îndeajuns de multe pentru reducerea poluării în următorii ani”, a indicat ea. „De aceea ne concentrăm acum pe creşterea nivelului de conştientizare”, a adăugat coordonatoarea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri