Money.ro: Cum ajunge Romania pe harta exploatarii gazului de sist: cazul Chevron

Gazul de șist este pentru unii genul de oportunitate pe care omenirea o are o dată la un secol. Cu condiția să poată fi eliberat din rocă în cantități comerciale. Gigantul energetic american Chevron a reușit în America, iar acum își încearcă norocul și departe de casă.

Anul acesta ar trebui să fie anul primei sonde de explorare pe care Chevron o va fora în România, în zona Bârladului, unde deține o suprafață concesionată de 600.000 km. O primă paranteză: la sfârșitul lui 2010, Chevron România Exploration and Production SRL a cumpărat respectivul perimetru pentru suma de 25 mil. euro fără taxe de la firma britanică Regal Petroleum, controlată de omul de afaceri Frank Timiș, informație pe care însă Chevron nu a putut să o confirme pentru MONEY EXPRESS. „Zona Bârlad e activă din februarie anul trecut, când am început evaluarea geologică și seismică încheiată în octombrie“, a detaliat Thomas Holst, Country Manager pentru România în cadrul Chevron Upstream Europe. În funcție de aceste rezultate, Chevron va ști exact unde anume va săpa sonda de explorare anunțată pentru toamna aceasta. Nimic nu va fi început însă fără studiile de mediu, de infrastructură și sociale, asigură oficialul Chevron, anticipând întrebările legate de controversata metodă de extracție a gazelor de șist – fracturare hidraulică. Oricum, timp de cinci ani de acum înainte, activitatea Chevron în România va consta doar într‑o fază de prospectare, ce nu presupune folosirea fracturării hidraulice. De precizat și faptul că, deocamdată, Chevron are doar acest drept de prospectare în România, nu și de extragere.

 

Pe lângă cele trei perimetre din zona Bârlad, Chevron deține trei licențe de explorare și în zona Dobrogei (pe o suprafață totală de 270.000 hectare), după cum precizează oficialul companiei, adăugând că Chevron intenționează să sape în sud‑estul țării, în 2013, nu mai puțin de opt sonde de prospectare.

Citeste mai mult pe money.ro

 

Americanii de la Chevron nu sunt singurii, dar se pare că sunt deocamdată cei mai avansați comparativ cu concurenții lor.

 

Au primit perimetre spre explorare (și nu doar a gazelor de șist) și MOL România (vestul țării), canadienii de la Avere Energy (tot în vest), ExxonMobil împreună cu OMV Group în Marea Neagră.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri