EcoBirdy, o companie din Belgia, transformă jucăriile vechi, stricate sau nefolosite, în mobilier pentru copii. În paralel, aceștia au lansat o carte și un program desfășurat în școli pentru a le prezenta copiilor noțiuni de economie circulară.
Un studiu realizat de ecoBirdy în Belgia, în 2017, a arătat că, dintre cele mai populare jucării, 90% sunt confecționate din plastic tare, PP sau PE. Bucătăriile de jucărie, de exemplu, pot cântări chiar și 5 kilograme, ceea ce înseamnă 500 de dopuri de plastic pentru sticle sau 500 de pungi mari de cumpărături. În plus, jucăriile au un ciclu de viață, în medie, numai șase luni.
Ținând cont de acestea, antreprenorii Vanessa Yuan și Joris Vanbriel, cu experiență în domenii precum moda și designul, și-au propus să găsească soluții la problemele de mediu, utilizând tehnologii inovative.
Astfel au creat împreună ecoBirdy, un sistem de colectare și reciclare a jucăriilor vechi, nefolosite, din plastic, prin care acestea devin piese de mobilier pentru copii. Colecția de mobilă pentru copii este realizată în întregime din jucării colectate din Europa, iar fiecare pas din întregul proces are un aspect social și unul de mediu.
În paralel, cei de la ecoBirdy au lansat o carte și un program desfășurat în școli pentru a le prezenta copiilor noțiuni de economie circulară și a-i inspira să contribuie la un viitor mai sustenabil. În fiecare școală care face parte din program este adus un container mare în care copiii și părinții pot aduce jucării vechi. Dacă își lasă contactele, aceștia pot primi vești când jucăriile pe care nu le mai foloseau au primit o nouă viață.
Procesul realizat de companie presupune colectarea, sortarea pe culori, spălarea și tocarea jucăriilor vechi. Odată ce sunt transformate în fulgi, jucăriile devin un singur articol de mobilier.
„Am descoperit că jucăriile necesită mai mult plastic decât alte bunuri de consum. Dând o viață nouă plasticului, eliberăm ecosistemul de impactul dăunător al acestuia. Pentru că folosim tehnologii inovative pentru a reutiliza plasticul, nu este nevoie să adăugăm pigmenți sau rășini”, au declarat fondatorii companiei.
80% din jucăriile din plastic ajung la groapa de gunoi, în incineratoare sau în oceane, așa că e o veste foarte bună că mobila ecoBirdy poate fi reciclată din nou.
Prima colecție ecoBirdy este compusă dintr-un scaun, o masă, un spațiu de depozitare și o veioză, iar toate obiectele sunt disponibile în patru culori.