O noua platforma de depozitare si gospodarire a gunoiului de grajd si a deseurilor menajere a fost data in folosinta in comuna Schela, judetul Galati, informeaza un comunicat al Ministerului Mediului si Schimbarile Climatice (MMSC). Aceasta este a cea 32-a platforma din cadrul proiectului Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti data in folosinta.
Platforma face parte din seria de investitii care se deruleaza in cele 69 de localitati din zone vulnerabile la poluarea cu nutrienti. Pentru exploatarea platformei s-au livrat comunei un tractor, un incarcator frontal, doua al remorci, o cisterna vidanja, si o masina de imprastiat gunoi. La ora actula in cadrul proiectului s-au dat in folosinta 32 de platforme pentru depozitarea gunoiului de grajd”, se arata in comunicatul ministerului.
Proiectul Controlul Integrat al Poluarii cu Nutrienti, derulat de MMSC impreuna cu Banca Mondiala, are ca scop reducerea poluarii apei si solului cu nitrati prin investitii pentru depozitarea gunoiului de grajd si prin informarea publicului pentru pastrarea surselor de apa curate.
Proiectul este finantat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si Facilitatea Globala de Mediu (GEF), care au acordat Romaniei un imprumut, respectiv un ajutor financiar nerambursabil.
In randul tarilor membre ale Uniunii Europene, Romania are cele mai mari probleme legate de poluarea apelor si a solurilor cu nitriti si nitrati. Cantitatile peste limitele admise, a nitratilor in apa de baut, conduc la blocarea oxigenului din sange, ceea ce afecteaza capacitatea respiratorie. Afectiunea se numeste methemoglobinemie, sau “boala albastra” si este deosebit de periculoasa pentru sugari, putand provoca moartea.
Limita admisa pentru nitrati in apa este de 50 mg/litru.