Zonele mlăștinoase de coastă captează cantități semnificative de CO2 din atmosferă, iar această abilitate este afectată în mod pozitiv de creșterea nivelului mării, conform unui nou studiu.
Conform cercetărilor, conservarea zonelor umede de coastă este esențială pentru combaterea schimbărilor climatice.
Oamenii de știință au analizat cantitățile de CO2 captate în noroiul de mlaștină. Aceste zone sunt foarte eficiente în a capta carbonul, deoarece atunci când plantele de mlaștini mor, devin îngropate în noroi în loc să se descompună și să elibereze carbonul în atmosferă.
Pe măsură ce nivelul mării crește, mai multe straturi de sedimente se revarsă peste mlaștini și îngroapă materialul bogat în carbon.
„Acest sediment nu doar îngroapă și blochează materiale rădăcinoase și alte materii organice, ci crește și înălțimea zonelor umede.”, a explicat Kerrylee Rogers, autor principal al studiului și cercetător la Universitatea din Wollongong, Australia.
Însă pentru ca zonele umede să capteze mai mult carbon, este nevoie de spațiu și de o gestionare grijulie a terenurilor din jurul lor.
Cercetătorii spun că mlaștinile sărate de pe coastele Australiei, Chinei și Americii de Sud ar putea fi „uriașii adormiți ai captării de carbon”.
Dublarea cantității de carbon stocate în aceste zone umede ar putea reprezenta cinci milioane de tone de carbon stocate în fiecare an, echivalentul eliminării a peste 1 milion de mașini de pe străzi.
Zonele umede costiere sunt amenințate de comunitățile care dezvoltă infrastructură de-a lungul coastelor.
„Lucruri ca transportul maritim și fermele de creveți au un impact direct, însă afacerile bazate pe uscat beneficiază în urma protejării digurilor maritime care împiedică zonele umede să se adapteze la schimbarea nivelului mării. Deoarece coasta depășește granițele naționale, singurul mod de a gestiona această problemă este prin cooperare internațională, așa că noi și alte ONG-uri cerem țărilor să se înscrie într-un forum global privind toate aceste interese diverse.”, a declarat Rob Shore, director al programelor de conservare la Wildfowl and Wetlands Trust.
Un studiu publicat la sfârșitul anului trecut arăta că zonele umede ale lumii dispar de trei ori mai repede decât pădurile. Autorii raportului avertizau că pierderea zonelor umede va avea efecte negative și măsurabile asupra disponibilității și a calității apei, a securității alimentare, a biodiversității și a captării carbonului.