Autoritățile sunt în continuare reticente în a furniza toate informațiile privind costurile reale ale energiei nucleare, arată studiul “Costurile Energiei Nucleare”, realizat în perioada 2013-2014 de un consorțiu de ONG-uri din 6 țări ale Europei Centrale și de Est, printre care și România.
Broșura dată publicității astăzi pornește de la premisa că energia nucleară încă mai beneficiază de prezumția de energie ieftină, curată și sigură, cu toate că în prețul energiei obținute din operarea unei centrale nucleare sunt incluse doar o parte din costuri.
Cheltuielile pentru obținerea energiei nucleare trebuie căutate de-a lungul întregului proces, din minele de uraniu, trecând prin prelucrarea combustibilului, la funcționarea de zi cu zi a centralelor și până la dezafectarea lor.
Una dintre cheltuielile majore ale operatorilor de centrale nucleare este gestionarea combustibilului nuclear uzat, o problemă care încă nu și-a găsit o soluționare. Dacă industria nucleară ar fi nevoită să-și achite singură costurile pentru dezafectare, managementul deșeurilor sau asigurarea riscurilor, atunci energia nucleară ar fi foarte scumpă.
Cu toate că ONG-urile partenere Joint Project au încercat să obțină date despre toate cheltuielile care generează costul real al energiei nucleare, o serie de date nu au putut fi clarificate, cum ar fi: metoda de calcul a plăților anuale obligatorii, inclusiv a ratei dobânzii și costul estimat al depozitului geologic de adâncime pentru depozitarea finală a deșeurilor de înalt risc.
Mai mult decât atât, au fost descoperite unele deficiențe: rata inflației nu este luată în considerare pentru calcularea plăților anuale obligatorii iar valoarea contribuțiilor la fondurile dezafectare nucleară și de gestionare a deșeurilor radioactive (de 2 EUR/MWh) ar trebui să fie revizuită după o perioadă maximă de cinci ani, dar termenul limită nu a fost respectat.
Mai presus de toate aceste cheltuieli stă costul producerii unor accidente nucleare. Răspunderea în astfel de cazuri nu este specificată, astfel că centralele nucleare nu trebuie să plătească vreo asigurare pentru a acoperi în totalitate orice accident, în afară de cele prevăzute. Așadar în cazul unui accident grav precum cele de la Cernobâl sau Fukushima, costurile vor fi suportate de către cei potențial afectați și de către stat – adică de către contribuabil. Cel mai probabil dacă toate costurile ar fi plătite de către companiile nucleare, acest tip de energie nu ar mai fi fezabil”, a declarat Lavinia Andrei, președintele fundației TERRA Mileniul III, partener în realizarea acestui studiu.
Realizatorii studiului mai precizează că autoritățile dau informații puține în răspunsurile care vin cererilor de clarificarea privind aspecte ale costurilor energiei nucleare, sau evită răspunsul în totalitate. Comparând informațiile primite de către fundația TERRA Mileniul III, membră Joint Project, cu diverse cereri de informații publice, inclusiv cele ale Parlamentului României s-a observat că ele sunt tratate în mod diferit.
Grupul Joint Project este bazat pe o cooperare continuă între ONG-uri și instituții de cercetare din domeniul siguranței energiei și energiei durabile cu accent pe activitățile antinucleare în Europa Centrală și de Est. În fiecare an sunt identificate o temă principală, relevantă în Europa pentru energia durabilă și câteva subiecte adiționale cu tematică nucleară care fac obiectul unor studii. Membrii grupului sunt din Austria, Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Polonia și România.
Puteți citi și:
România va începe negocierile pentru construcția reactoarelor nucleare 3 și 4 de la Cernavodă