UPDATE Mistreț radioactiv, împușcat în județul Suceava

Un  mistreț în vârstă de trei ani, contaminat cu izotopi radioactivi cesiu-137 și cesiu-134 (Cs-137 și Cs-134), a fost împușcat în zona Luciana, fondul de vânătoare 17 Botuș, gestionat de Ocolul Silvic Breaza din cadrul Direcției Silvice Suceava, la 10 kilometri de frontiera cu Ucraina, a anunțat, joi, directorul general al RNP-Romsilva, Ciprian Pahonțu.

 

Conform unei adrese a ANSVSA București, nr. 27828/13.12.2017, s-a dispus ca structurile subordonate Ministerului Mediului – Garda de Mediu prin Comisariatul Județean de Mediu Suceava și Agenția de Protecția Mediului Suceava, vor colecta noi probe „în vederea determinării radioactivității de pe suprafața solului, din apă și din aer, respectiv de la nivelul plantelor din pajiști și pășuni, pentru a identifica sursa de radiații”. 

Ce se întâmplă cu animalele care trăiesc în „zona interzisă” de la Cernobîl

De asemenea, acestea împreună cu autoritățile locale vor identifica zonele contaminate pentru interzicerea pășunatului și a recoltării de masă vegetală.

Potrivit sursei citate, va continua monitorizarea nivelului de contaminare radioactivă la Centrul de recoltare vânat Sadova din cadrul Ocolului Silvic Pojorâta, prin recoltarea a 10 probe și efectuarea analizelor pentru urmâtorii 100 de mistreți vânați cu vârsta mai mare de 12 luni, conform programului de control și monitorizarea întocmit de DSVSA Suceava.

Pădurea-zombi de la Cernobîl: copacii morți, care refuză să dispară

[box type=”warning” ]

Izotopii radioactivi Cs-134 și Cs-137 au fost eliberați în mediu înconjurător în timpul testelor cu arme nucleare și a unor accidente nucleare, în special dezastrul de la Cernobîl și dezastrul de la Fukushima Daiichi.

Pentru următoarele câteva sute de ani, Cs-137 reprezintă principala sursă de radiații din zona din jurul centralei nucleare de la Cernobîl.

În cazul de față contaminarea era posibilă doar dacă vânatul ar fi fost consumat.

[/box]

Testele de radioactivitate se fac pe anumite eșantioane. A fost o întâmplare că l-am găsit. Este primul caz cu care ne confruntăm”, a subliniat Ciprian Pahonțu.

Urșii bruni se reîntorc la Cernobîl după 100 de ani

spot_img

Ultimele știri