Misterul Insulei Pastelui, elucidat de arheologi?

O batalie stiintifica, referitoare la soarta locuitorilor Insulei Pastelui, este pe cale sa izbucneasca odata cu publicarea unei carti, ce contrazice teoria conform careia societatea din Neolitic s-ar fi sinucis din punct de vedere ecologic, relateaza The Independent.

Argumentul arheologic graviteaza in jurul sutelor de statui din piatra denumite Moai, care sunt aliniate pe coasta fara copaci a insulei din Pacificul de Sud, numita de locuitorii sai Rapa Nui.

Se presupune ca nativii aproape goi, descoperiti de o expeditie olandeza in anul 1722, in duminica de Paste, au reusit sa sculpteze si sa mute singuri statuile.

Teoria oficiala sustine insa ca o civilizatie mult mai avansata, numarand aproximativ 15.000 de persoane, a ridicat de fapt aceste statui. Conform acesteia, sute de oameni le-ar fi tractat pe tarm si adevarate industrii mestesugaresti s-au ocupat de fabricarea franghiilor, a rotilor si a sinelor pentru deplasare, in timp ce restul s-au luptat pentru a-i hrani pe muncitori.

Dupa ce ultimul dintre palmierii gigant al insulei a cazut, conform teoriei civilizatia s-a prabusit ecologic. Productia de hrana s-a redus dramatic, a izbucnit un razboi civil, in cele din urma oamenii ajungand sa se manance intre ei, iar restul populatiei s-a chinuit sa supravietuiasca pana la aparitia olandezilor.

Insa revizionistii, condusi de arheologul Carl Lipo de la Universitatea de Stat din California si Terry Hunt de la Universitatea Hawaii, sustin ca aceasta civilizatie superioara nu a existat niciodata.

Dr. Lipo este de parere ca aceasta cultura Rapa Nui a fost exterminata dupa aparitia europenilor, care au adus boli cu transmitere sexuala, tuberculoza, dizenterie si lepra. Bolile, sclavagismul si furturile de pamant au redus populatia de la 3.000 la doar 111 persoane in 1877.

In noua lor carte, intitulata "Statuile care au Umblat: Elucidarea Misterului Insulei Pastelui", care va fi publicata in iunie, dr. Lipo si profesorul Hunt prezinta dovezi conform carora colonistii polinezieni au sosit in 1200, adica la o distanta de 800 de ani dupa ceea ce sustinea teoria oficiala, si au modificat imediat mediul inconjurator prin defrisare si agricultura.

Citeste si:

Ecosistem bizar, descoperit in adancurile unui lac din Antarctica

Dupa 20 de milioane de ani, resturi de par dintr-un mamifer si paianjeni descoperiti in Peru

Cercetatori: Viata ar putea fi infloritoare pe planetele cu doi sori. Plantele ar fi negre

Foto: alien-earth.org

Florin Tulbure

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri