Ministrul Mediului: „Taxarea depozitării la groapă se va face de anul acesta”

Depozitarea la groapă a gunoiului va fi taxată încă de anul acesta, și nu din ianuarie 2017, după cum decisese inițial plenul Senatului. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o cu membrii Comisiei pentru mediu din Camera Deputaților.

Ministerul Mediului, la Parlament

Problema prețului la groapă (taxa de depozitare a gunoiului, n.r.) trebuie rezolvată imediat. Hotărârea de Guvern 196 (Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu, n.r.) am decis să o introducem anul acesta. Înțeleg că oricum ea ar fi intrat automat din ianuarie 2017, însă tocmai pentru că ne-am lovit de această situație cu managementul deșeurilor, considerăm că este urgent să treacă anul acesta și ea este deja prevăzută.”

Vorbind despre blocajul din domeniul colectării și reciclării deșeurilor de ambalaje, ministrul Pașca-Palmer a reproșat producătorilor că au tolerat situația, deși o cunoșteau:

Referitor la situația ambalajelor, este o situație foarte complexă, care trenează de 10 ani de când există această lege și care a ieșit la suprafață datorită controalelor pe care Administrația Fondului de Mediu le-a făcut anul trecut, încrucișat, căci până atunci nu a avut puterea să facă legislativ, încrucișat, controale pe tot traseul deșeurilor. Ceea ce a ieșit la suprafață este că există foarte multă fraudă în sistem. Această fraudă este în clipa de față anchetată de organele competente. Ceea ce a mai ieșit la suprafață este că foarte mulți actori știau ce se întâmplă și au închis ochii, alții nu știau și au mers mai departe pe linia aceasta. În continuare, se lucrează pentru rezolvarea situației. Toată lumea este de acord că a fost o situație absolut inacceptabilă, care a fost tolerată și că așa nu se mai poate, întrucât, atunci când va veni infringement-ul peste România, plătește toată țara.

Prezentă la dezbateri, secretarul de stat responsabil cu deșeurile, Corina Lupu, a făcut precizări cu referire la modul în care vor fi autorizate organizațiile de transfer de responsabilitate:

Ordinul privind licențierea, acela care a fost scos în octombrie din Legea 149, este în lucru. Pentru asigurarea unei transparențe totale, reprezentanții producătorilor au solicitat să fie în comisie de câte ori se licențiază cineva. Ne-am dat însă seama că ar fi nevoie de semnarea unor declarații de imparțialitate și de confidențialitate și, pentru a nu intra în comisie să vadă date despre concurență, am ajuns împreună cu producătorii la o soluție agreată de toți: să vină o dată la 3 luni sau la maximum 6 luni, pentru a vedea date despre acele organizații de transfer de responsabilitate.  De asemenea, vom face în așa fel încât responsabilitatea să le revină (OTR-urilor, n.r.), în măsura în care au contract cu producătorii. Deci vom reintroduce în lege acest aspect.

Ministrul Pașca-Palmer și-a exprimat și viziunea pe termen lung legată de managementul deșeurilor, atunci când parlamentarii i-au solicitat adoptarea unor măsuri de încurajare a dezvoltării unităților de cogenerare, trigenerare, gazeificare etc.

Referitor la gropile de gunoi și la incinerarea deșeurilor, au existat multe discuții și există și voci care consideră că beneficiul pe incinerare nu ar fi atât de mare, căci are alte costuri pentru mediu din cauza poluării aerului. Este de discutat. Nu dețin o poziție pro sau contra, însă spre ce ar trebui noi să tindem pe termen lung este mai degrabă către acest lucru care se întâmplă și în Uniunea Europeană: economie circulară. Să ajungem să evităm de fapt deșeurile și să le reintroducem ca resursă în sistem. Da, va lua timp, sigur, însă sunt state care fac deja lucrurile astea și, de undeva, trebuie să începem și noi. Cred că trebuie reciclat cât mai mult și să se umble la eco-design și la tehnologii, astfel încât produsul, când i se termină ciclul de viață, să fie bio-degradabil.

Pentru prima dată de la votul de învestitură, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca-Palmer, a participat astăzi, alături de secretarii de stat, la o ședință a Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaților.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri