Ministrul Mediului solicită Camerei Deputaților adoptarea de urgență a înăspririi contravențiilor silvice

Procesul de eficientizare a activității Gărzilor Forestiere, intensificat în ultimele luni, poate fi compromis dacă proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.171/2010 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice nu va fi adoptat înainte de vacanța parlamentară.

arbori

Legea se află în Parlament de mai bine de un an. Cu siguranță, prelungirea dezbaterilor cu toți factorii interesați și comisiile din parlament au fost binevenite, au adus modificări utile pentru asigurarea scopului pentru care proiectul a fost inițiat, dar credem că a sosot timpul pentru o decizie. Cred că Parlamentul României își dorește cu adevărat să devină un actor important în procesul de combatere a tăierilor ilegale”, spune ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului României și în mod special foștilor miniștrii ai Mediului: Attila Korodi, Grațiela Gavrilescu, Rovana Plumb, Doina Pană, Lucia Varga și Laszlo Borbely.

Cristiana Pașca Palmer lansează Parlamentului un apel în care îndeamnă membrii acestuia să finalizeze procesul legilativ prin includerea proiectului de lege pe ordinea de zi a Comisiei Juridice în ședința de săptămâna viitoare, elaborarea raportului comun împreună cu Comisia pentru Agricultură și votul în plenul Camerei Deputaților.

Aceasta subliniază că fără modificările prevăzute în proiectul de lege, Gărzile Forestiere nu dispun de instrumentul eficient de acțiune în multe din cazurile în care trebuie să intervină.

Modificările la Legea 171/2010 trebuie să creeze un regim sancțonatoriu mai sever, care să fie extins asupra tuturor celor care afectează integritatea pădurilor”, a subliniat ministrul Mediului.

Risc major de declanșare a unei proceduri de infrigement

Conform textului documentului, modificările propuse prin proiect instituie sancțiuni impuse de două regulamente europene (cel care reglemnetază principiul prudenței la introducerea în piața comunitară de lemn, respectiv cel referitor la regimul de licențe FLEGT în vederea asigurării trasabilității – n.r.).

Dacă instituirea acestor sancțiuni nu este aprobată, este amenințată eficiența celor două Regulamente europene și, ca urmare, există un risc major de declanșare a unei proceduri de infrigement împotriva României, acțiunile preliminare în acest sens fiind deja inițiate din anul 2015″, a explicat Cristiana Pașca Palmer.

Citește și:

Care sunt efectele protestelor din 2015 pentru protejarea pădurilor

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri