Ministerul Mediului a trimis, miercuri, către ministerele avizatoare, proiectul de Hotărâre de Guvern care clarifică ultimele detalii legate de Sistemul Garanţie-Returnare, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, la la conferinţa „Economia circulară, de la bune intenţii la practică”, organizată de Green Report.
„Mai avem 50 de zile până când lansăm Sistemul Garanţie-Returnare şi aş vrea să anunţ pe toată lumea că astăzi dimineaţă am trimis către ministerele avizatoare proiectul din hotărâre de Guvern, pe care îl aştepta toată lumea, şi care clarifică ultimele detalii legate de Sistemul Garanţie-Returnare. Aş vrea să anunţ pe toţi cei care mai aveau un dubiu, fie că sunt producători, fie că sunt comercianţi, că Sistemul Garanţie-Returnare începe, aşa cum am anunţat de atât de multe ori, la 30 noiembrie anul acesta„, a menţionat Mircea Fechet.
El a subliniat că nu va exista nicio perioadă de tranziţie, aşa cum s-a discutat în spaţiul public, iar după 30 noiembrie sistemul va funcționa la nivel național, „indiferent că suntem la un magazin din mijlocul Bucureştiului sau suntem într-un sat izolat de munte”.
Fechet a admis că este posibil ca „pe 1 decembrie sau pe 6 decembrie să nu se fi epuizat încă toate stocurile producătorilor, poate nici pe 6 ianuarie sau pe 6 februarie„. Potrivit acestuia, este firesc ca toţi producătorii să poată să-şi vândă stocurile vechi de ambalaje non-SGR, înainte de a le pune pe piaţă pe cele noi.
„Cetăţeanul nu are niciun motiv să se îngrijoreze, pentru că dacă ceva poate să îi vină de hac sistemului este tocmai acest lucru: să plăteşti 50 de bani pe o sticlă de un anumit tip de băutură şi, când vrei să-ţi recuperezi acea garanţie, să constaţi că nu reuşeşti. Acesta este un lucru în legătură cu care eu, în calitate de ministru al Mediului, trebuie să mă asigur că nu se va întâmpla, respectiv că toţi comercianţii vor fi pregătiţi să accepte aceste ambalaje„, a explicat Fechet.
Provocările debutului SGR
Bogdan Purcherea, reprezentantul Envipco, unul dintre marii producători de automate de colectare pentru ambalaje (RVM – reverse vending machines) susține că magazinele mari sunt pregătite pentru implementarea SGR. „De principiu, magazinele sunt pregătite. Vorbim de magazine care preiau automat. Vorbim în principal de Asociația Marilor Retaileri. Ei, cei 10 internaționali, care în principiu vor fi pregătiți și care vor prelua cea mai mare parte, cred că suntem pregătiți în proporție de 70-80%”, a spus el, la conferinţa „Economia circulară, de la bune intenţii la practică”. Purcherea a subliniat că principalul risc este ca cetățeanul să nu poată să își recupereze garanția și că au existat tentative de implementare pentru unele sisteme de garanție-returnare și țările nordice sau în Israel care nu au avut succes tocmai din acest motiv.
Marius Brînzea, director de strategie RECICLAD`OR, partener al Conferinței Green Report, nu crede însă că recuperarea garanției va constitui un risc, ci acestea vor veni din alte zone. „În general, aici am partea de automat, am partea de colectare deci fiecare cetățean își va primi garanția, deci asta este lucru foarte clar. Riscurile mai mari sunt asupra sistemului în sine și vorbim de risc de logistică și mă refer la colectarea la timp a deșeurilor care se vor strânge la magazine”, a spus el. Un al doilea risc este acela ca sistemul informatic să nu funcționeze foarte bine de la început. Pe de altă parte, Brînzea a subliniat că rata de colectare va fi mai ridicată cu cât magazinul va fi mai aproape de casa cetățeanului.
Citește și: Vă așteptăm la Conferința Green Report Economia Circulară – De la Bune Intenții la Practică