Ministrul Mediului "defriseaza" Romsilva

Noul ministru al Mediului si Padurilor, Attila Korodi, a inceput actiunea de reorganizare a Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva.

“Asa cum a cerut premierul, vom face reorganizarea Romsilva. Este o institutie care acopera foarte multe domenii si trebuie sa realizam eficientizarea acesteia”, a declarat, pentru Green Report, ministrul Attila Korodi.

El a cerut deja conducerii Romsilva un raport de activitate, iar pe baza lui va stabili masuri de reorganizare. Ministrul considera prematur sa indice modul in care se va produce reorganizarea, dar recunoaste ca o posibila varianta este divizarea Romsilva.

Saptamana trecuta, la data de 11 aprilie, in momentul in care l-a instalat pe Attila Korodi in functia de ministru al Mediului, premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a cerut acestuia sa elaboreze un proiect de reorganizare a Romsilva, care sa rezolve “problemele ei istorice, de la problemele de administrație la eradicarea furtului din padurile statului".

Ministrul Korodi a confirmat, pentru Green Report, ca are in vedere reducerea infractionalitatii si ca isi propune sa rezolve problema prin intarirea cooperarii cu alte institutii ale statului, indicand in acest sens Ministerul de Interne si Garda Financiara.

Conform Codului Silvic, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administreaza fondul forestier proprietate publica a statului in suprafata de 3.284.485 hectare, inclusiv reteaua de drumuri forestiere in lungime de 28.410 kilometri. In paralel, ROMSILVA presteaza servicii silvice si de administrare pentru mai mult de 1,2 milioane de hectare de padure apartinand altor proprietari, pe baza de contracte.

De asemenea, Romsilva administreaza 22 de parcuri nationale si naturale si gestioneaza 280 de fonduri de vanatoare.

Romsilva are in responsabilitate si activitatea de crestere, exploatare si ameliorare a cailor de rasa.

Principalul obiectiv: separarea activitatilor

Directorul general al Romsilva, Valerian Solovastru, a confirmat, pentru Green Report, ca a primit din partea ministrului Mediului o cerere privind prezentarea unui raport de activitate. “Astept sa ma intalnesc maine cu domnul ministru, pentru ca in acest moment nu stiu ce se doreste. Este probabil vorba de separarea activitatilor, de evidente mai clare si de intarirea partii de control”, a explicat Valerian Solovastru.

Principala masura urmarita, aceea de separare a activitatilor Romsilva, va viza, probabil, infiintarea a patru componente distincte. Una va fi aceea de administrare a fondului forestier al statului, alta va fi componenta de prestatii silvice – pentru administrarea padurilor care apartin altor proprietari, a treia va grupa activitatea de productie (lemn, puieti, seminte, fructe de padure, ciuperci) care functioneaza in fiecare judet, iar cresterea cailor de rasa va deveni o directie separata.

Societatea Nationala “Cai de rasa” a functionat initial in subordinea Ministerului Agriculturii. In anul 2002, ca urmare a problemelor financiare, Societatea a fost desfiintata, iar patrimoniul ei a fost transferat la Romsilva.

Mihai Diac

Foto: www.ecomagazin.ro

Citeste si:

CSAT analizeaza securitatea mediului

Zonele protejate ale Romaniei sunt finantate sub nivelul critic

Laszlo Borbely: 400 de milioane de lei pentru padurile din Romania, in 2011

spot_img

Ultimele știri