Ministrul Mediului: „Nu s-a pus până acum nicio secundă problema amânării acestor penalități”

Ministerul Mediului nu are în vedere amânarea penalității de 4 lei/kg pentru neatingerea ținetelor de colectare pentru deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE), a declarat, marți, Barna Tánczos, ministrul mediului, apelor și pădurilor, în cadrul conferinței „DEEE, ținte de colectare imposibile”, organizată de Green Report. Ținta națională de colectare a DEEE a crescut din acest an la 65%, comparativ cu 45% în 2020, aducând o presiune în plus producătorilor, importatorilor și organizațiilor de preluare a responsabilității. Aceasta se adaugă la penalitatea de 4 lei/kg pentru ținta neatinsă, cea mai mare din Uniunea Europeană.

Nu s-a pus până acum nicio secundă problema amânarii acestor penalități. Putem discuta foarte mult despre modul în care ministerul (Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor – n.red.), instituțiile statului, pot ajuta sectorul în vederea creșterii eficienție. Putem discuta de programe naționale sub egima ministerului, sub patronajul ministerului. Putem discuta de o comunicare cu autoritățile publice locale, să facem Marea Debarasare din trei în trei luni, dacă vreți. Putem discuta, pentru autoritățile publice locale, de sprijin financiar pentru realizarea unor locații destinate pentru deșeurile din construcții, de tip electrocasnic, pentru deșeurile textile și alte tipuri de deșeuri voluminoase, care nu intră, în niciun caz, în deșeurile menajere”, a spus ministrul mediului.

Acesta a precizat că există în pregătire un asemenea program, astfel încât cetățenii să știe că în fiecare sat, comună sau oraș există una sau mai multe locații unde aceste deșeuri pot fi depozitate.

Referindu-se la amendarea autorităților publice locale, care, potrivit prevederilor OUG nr.5/2015, au obligația de a asigura colectarea DEEE-urilor provenite de la gospodăriile particulare prin centre fixe de colectare, puncte mobile de colectare (un centru la 50.000 de locuitori, dar nu mai puțin de un centru pe localitate) sau colectarea periodică cu operatori desemnați,  ministrul mediului a declarat că nu s-a întmplat până acum.

Există prevederea legală și există și sancțiune, dar nu s-a întâmplat nimic până acum. Eu cred mai puțin în măsurile coercitive. Dacă dăm amenzi la primari și deșeurile rămân tot pe câmp nu am făcut nimic. Dacă le oferim o soluție și evetual o parte din finanțare pentru realizarea acelui loc unde să se aducă aceste deșeuri cu siguranță vom avea rezultate. Și dacă nici așa nu merge atunci, din partea mea, pot să vină și amenzile și măsurile coercitive”, a mai spus Barna Tánczos.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri