Ministrul Mediului: Miza COP21 nu este doar una climatică, este una de dezvoltare economică

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a făcut astăzi un apel pentru conștientizarea urgenței cu care statele și cetățenii ar trebui să acționeze pentru a limita efectele schimbărilor climatice. Cristiana Pașca Palmer a vorbit despre efectele imediate ale încălzirii globale, despre implicațiile participării României la COP21 și despre oportunitățile oferite de tranziția spre o economie cu emisii reduse.

Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului

Când vorbim de schimbări climatice, ne gândim de cele mai multe ori la generațiile viitoare. Nu trebuie să uităm însă de prezent și de realitatea actuală, că noi înșine suntem deja una dintre aceste generații afectate de schimbările climatice.Trăim într-un moment în care schimbările climatice se simt, se văd și se întâmplă în jurul nostru. Nu de azi și nu de ieri, ci de mult timp. De fiecare dată, spunem că este absolut imperios necesar să acționăm, că nu se mai poate aștepta.

Cristiana Pașca Palmer a atras apoi atenția asupra impactului direct și imediat pe care îl au schimbările climatice asupra vieții cetățenilor și asupra activității economice.

Este suficient să privim în România în ultimii ani și vedem inundații, secete temperaturi extreme, decalarea anotimpurilor sau fenomene meteo atipice. Așa cum îi auzim pe bătrâni spunând că niciodată nu au trăit așa ceva, nu auvăzut asemenea fenomene. Lucrurile se schimbă și se schimbă cu o mare viteză, este o acceleralare a acestor transformări care au legătură cu schimbările climatice. Pentru mulți oameni, subiectul poate părea unul distant sau tehnic, dar afectează efectiv viața fiecăruia dintre noi.

Ministrul Mediului a vorbit de asemenea despre participarea sa recentă la conferința Națiunilor Unite de la Paris, alături de Președintele Klaus Iohannis.

Sunt așteptări uriașe din partea acestui summit, ca în vreun fel comunitate globală să reușească să ia toate măsurile pentru a rămâne sub pragul de încălzire de 2 grade Celsius. Miza este una mult mai mare decât cea climatică, este una de dezvoltare economică. Trebuie să existe echilibru între drepuri și oportunitatea de a ne dezvolta economic pe de o parte și protecția sistemului, a naturii, care ne susține dezvoltarea, pe de cealaltă.

La COP21, România participă ca stat membru UE și își va asuma obiectivele stabilite la nivel european. Modul în care aceste obiective se vor împărți între țări se va stabili ulterior conferinței de la Paris. Nici pe partea financiară lucrurile nu sunt mai clare. Cristiana Pașca Palmer și-a exprimat îngrijorarea față de acest aspect:

Ne așteptăm ca Parisul să definească foarte exact responsabilitățile fiecărui stat în parte, inclusiv pe partea contribuțiilor financiare și aici, nu vă ascund, este un punct foarte sensibil al acestor negocieri.

Pentru a ajuta și statele în curs de dezvoltare să facă față schimbărilor climatice, statele dezvoltate și-au propus să aloce până în 2020 câte 100 de miliarde de dolari anual. Contribuțiile Uniunii Europene și a celorlalte state ale lumii urmează să fie negociate la Paris. Nu vom ști însă imediat după finalizarea COP21 care vor fi țintele și contribuțiile corespunzătoare statelor membre UE.

În ciuda negocierilor aprinse care se desfășoara zilele acestea și a presiunii internaționale pentru semnarea unui acord climatic obligatoriu din punct de vedere legislativ, Cristiana Pașca Palmer se arată optimistă:

Ne așteptăm să facem din această criza globală mai degrabă o oportunitate de a pune dezvoltarea noastră a tuturor, inclusiv a României, pe o altă direcție, pe direcția dezvoltării durabile. Tranziția globală spre o economie cu emisii scăzute de carbon este șansa noastră și a celor care ne vor înlocui. Aici depinde de fiecare stat în parte să vadă pragmatic cum va face acest lucru și eu sper și cred că România are foarte multe lucruri de spus în aecastă privință.

Ministrul Mediului a participat astăzi la decernarea premiilor din cadrul concursului E-climat, o competiție de fotografie desfășurată de Ambasada Franței, Institutul Francez și ENGIE în luna octombrie. Prin intermediul acesteia, organizatorii și-au propus să aducă în atenția publicului larg subiectul schimbărilor climatice și al conferinței COP21.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri