Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a declarat, miercuri, la Tulcea, ca Master-Planul Deltei Dunarii va fi actualizat pana in toamna acestui an, pescuitul comercial in aceasta zona a tarii urmand sa fie sistat din 2010, informeaza Agerpres.
"Delta Dunarii a inceput sa se transforme in zona de derapaj inca din 1990, cand a fost declarata Rezervatie a Biosferei. In Delta, a fost o batalie pe resurse si ma refer aici mai putin la resursa intangibila care este turismul. Renaturarea a ramas pe locul al doilea, iar lucrurile au degenerat. Pe noua strategie, master-planul, care urmeaza sa se actualizeze pana in toamna si pe planul de management, problema reconstructiei ecologice se va rezolva, chiar daca pentru unii va fi dureros", a declarat ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi.
Referindu-se la decizia de sistare a pescuitului comercial in Delta Dunarii, oficialul guvernamental a declarat ca pe acest subiect poarta discutii cu ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, verificandu-se legislatia din domeniu. ‘Sistarea pescuitului comercial in Delta nu este o chestiune care sa se poata face imediat. In 2010 cel mai probabil decizia va intra in vigoare si nu excludem posibilitatea acordarii unor compensatii’, a mentionat ministrul Mediului.
Ministrul Nemirschi a precizat totodata ca in iulie va incepe sa functioneze Agentia Nationala pentru Ariile Protejate care va decide proiectele care se vor putea dezvolta in ariile naturale protejate incluse in reteaua Natura 2000. La finele lui 2005, Institutul National Delta Dunarii a finalizat Master-Planul pentru sustinerea dezvoltarii durabile in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, proiectul fiind sustinut financiar de autoritatile centrale cu 300.000 de lei.
Master-planul pentru sustinerea dezvoltarii durabile in Rezervatie a fost comandat de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si sustinut financiar de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor cu suma de trei miliarde de lei vechi.
El cuprinde o serie de componente pentru a caror realizare este necesara o suma de peste 110 milioane de euro, printre aceste componente aflandu-se realizarea sistemelor de canalizare si furnizare a apei potabile in comunele deltaice, promovarea activitatilor economice traditionale, sustinerea unor proiecte pentru dezvoltarea turismului in RBDD, promovarea energiilor regenerabile, conservarea si promovarea unor metode ecologice de constructii in stil traditional.
Ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, a participat miercuri dupa-amiaza, la Tulcea, alaturi de presedintele PSD, Mircea Goana, europarlamentarele Adriana Ticau si Rovana Plumb, secretarul de stat din Ministerul Agriculturii Liviu Harbuz, si ministrul Muncii, Marian Sarbu, la diferite activitati in cadrul campaniei pentru alegerile europarlamentare.