Ministrul Mediului: În România mai sunt 200 de exemplare de asprete, specia trebuie salvată

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, s-a aflat în vizită de lucru la proiectul „Aspretele Trăiește” al Fundației Alex Gavan pe Valea Vâlsanului din Munții Făgărașului. Proiectul de conservare, unic la nivel mondial, are ca partener strategic Fauna&Flora International, prima organizație pentru conservare a vieții sălbatice înființată în lume, în 1903.
Ministrul Mircea Fechet a vizitat Sanctuarul Aspretelui, locul unde se va construi baza de cercetare și înmulțire a speciei în captivitate, zona destinată proiectului pilot de reconstrucție ecologică, desfășurat în parteneriat cu Administrația Bazinală de Apă Argeș Vedea, și a participat, împreună cu elevii din comuna Brăduleț, la un moment educațional, pe malul râului.
De asemenea, Mircea Fechet a subliniat că ”din informațiile puse la dispoziție de experți reiese că astăzi avem aproape 200 de exemplare, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure, dar ne și demonstrează, în același timp, cât de fragil este acest echilibru”.
„Mă bucur foarte mult că am participat astăzi la un moment istoric: am văzut cum arată un asprete, cum este pescuit, lucru care mă emoționează, dar și responsabilizează profund deoarece această specie a fost foarte aproape de a dispărea cu totul de pe fața Pământului.
Cu fiecare specie pe care o pierdem e ca și cum Planeta moare puțin! Salvarea asperetelui sau a oricărei alte specii pe cale de dispariție înseamnă, în același timp, salvarea omenirii. Mă bucur că vorbim acum de implicarea comunității locale, a primăriei și suntem obligați să găsim soluții pentru că ceea ce au făcut deja acești oameni este ceea ce recomandă și Comisia Europeană, respectiv reducerea poluării, reconstruirea habitatelor degradate, asigurarea conectivitatii cursurilor de apă. Ministerul este obligat să finanțeze aceste proiecte pentru a ne asigura că în aceste ape curgătoare nu se deversează nicio picatură de poluanți”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
Alex Găvan, fondatorul Fundației Alex Găvan – proiectul Aspretele Trăiește:
“Avem 4 piloni de a salva aspretele:
1. Construirea bazei de cercetare și reproducere în captivitate și de hub-ul comunitar;
2. Reconstrucția ecologică a râului Vâlsan, în primă fază, după care râul Doamnei, râul Argeș, unde aspretele trăia inițial, și alte râuri pentru repopularea cu asprete;
3. Cooperarea cu autoritățile publice centrale și locale pentru ecologizarea râurilor și pentru oprirea poluării acestora;
4. Implicarea comunităților locale și educația de mediu: noi credem că fără implicarea comunităților locale nimic nu se poate întâmpla”, spune Alex Găvan.
Potrivit acestuia, aspretele și aria protejată nu reprezintă o barieră în dezvoltarea economică, ci, dimpotrivă, aspretele și aria protejată trebuie folosite de comunitatea locală pentru o dezvoltare sustenabilă.
”Eu cred foarte tare că nu Planeta are nevoie de salvare, ci noi, oamenii, avem nevoie de salvare. Salvând aspretele, ne salvăm pe noi înșine. Noi nu suntem stăpânii acestei planete, nu suntem cuceritorii acestei planete, ci mai degrabă suntem custozii acestei planete și avem o responsabilitate pe măsură: suntem aici pentru că aspretele trăiește, suntem aici pentru că aspretele unește”, a adăugat Alex Găvan.
spot_img

Ultimele știri