Propunerea Ministerului Mediului, făcută prin Proiectul de Ordonanţă de urgență a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2005, pentru ca în 2017 să existe o țintă de reciclare de 20% pentru companiile de salubritatea, va ajuta România ca în 2020 să își atingă ținta de reciclare angajată de 50%.
Fără aceste ținte și penalizări pe care le aplicăm, într-o primă fază salubriștilor, nu cred că vom reuși să ne îndeplinim obiectivele”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe, ministrul Mediului, Daniel Constantin.
Acesta a adăugat că se așteaptă ca săptămâna viitoare proiectul de OUG să fie aprobat în ședința de guvern.
Eu cred că România va avea un sistem stimulativ astfel încât cei care trebuie să facă investiții, mă refer aici și la autoritățile locale, care și-au format în mare parte acele SMID-uri, dar și salubriștii, să pună la dispoziția cetățenilor sisteme de colectare selectivă. Cred că de anul acesta vom avea investiții masive în sistemul de colectare selectivă”, a mai spus Constantin.
Referindu-se la situația actuală a sistemelor de colectare și reciclare, acesta a subliniat că deși România este pe ultimul loc la nivel european din punct de vedere al reciclării, noi încă constatăm că suntem la începutul procesului de schimbare.
Ordonanța de Urgență pentru modificarea taxării la groapa de gunoi, în dezbatere publică. Care sunt noutățile
România are nevoie de un sistem de colectare selectivă a deșeurilor și de un sistem în care reciclarea să se facă îngtr-un procent mai mare.
Ne-a luat prin surprindere taxa aceasta de care se vorbește (taxa pentru depozitarea la groapa de gunoi – n.r.), care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2017, așa cum ne ia prin surpindere venirea iernii în fiecare an. Anul trecut nu a fost niciun fel de dezbatere, niciun fel de pregătire și astăzi suntem în situația în care ne întrebăm de ce sunt taxele acestea și de ce trebuie să venim prin OUG să modificăm taxele respective”, a mai spus ministrul Mediului.
Rata totală de reciclare a deșeurilor municipale din România a crescut cu 12% în perioada 2004 – 2014, potrivit ultimelor date publicate de Agenția Europeană de Mediu (AEM). Cu toate acestea, rata de reciclarea este încă relativ scăzută, de 13%.
Deși generează cele mai puține deșeuri, românii nu reciclează suficient
Potrivit documentului, până în prezent, au fost luate puține măsuri în vederea îmbunătățirii reciclării și sunt necesare inițiative noi. Principala provocare a România o reprezintă dezvoltarea infrastructurii necesare pentru colectarea și reciclarea deșeurilor menajere.