Ministrul Mediului din Germania a prezentat un plan în cinci puncte pentru reducerea deşeurilor din plastic

Ministrul german al mediului, Svenja Schulze, a prezentat un plan în cinci puncte pentru reducerea deşeurilor din plastic, una dintre măsurile propuse fiind construirea mai multor fântâni publice.

Planul include reducerea excesului de produse din plastic și a ambalajelor, făcând ambalajele și alte produse mai ecologice, utilizând mai multe materiale reciclate și reducând cantitatea de materiale plastice din deșeurile biologice.

„În oraşe ar trebui să existe peste tot fântâni accesibile pentru umplerea sticlelor cu apă”, a spus aceasta luni, cu ocazia prezentării planului la Berlin.

Urmând modelul de succes al iniţiativelor privind scăderea folosirii pungilor din plastic, ministrul doreşte ca magazinele să reducă ambalajele nenecesare din plastic, precum cele pentru fructe şi legume.

Schulze nu intenţionează să oblige magazinele să opereze astfel de modificări, optând în schimb pentru implicarea voluntară din partea celor care face parte din industrie.

Unele lanţuri de supermarketuri au început să reducă deja deşeurile din plastic prin iniţiative proprii şi programe de test.

Planul are legătură, parţial, cu noua legislaţie germană referitoare la ambalaje, care intră în vigoare din ianuarie. Normele includ etichetarea clară a sticlelor de unică folosinţă şi a celor refolosibile care pot intra în programe de reciclare, taxe mai mici pentru producătorii de ambalaje reciclabile şi creşterea cantităţii de materiale reciclabile.

Schulze doreşte, de asemenea, creşterea cererii pentru materiale reciclabile în lanţul de producţie şi încurajarea guvernului federal, dar şi al celor locale să folosească mai multe produse reciclabile.

Ministerul Mediului a mai solicitat un angajament internațional mai mare de reducere a gunoiului maritim și de găsire a unor utilizări mai durabile ale plasticului.

„Cu aceste măsuri, inversăm tendința de utilizare a materialelor plastice”, a spus Schulze într-o declarație. „Noi producem o cantitate prea mare de plastic în societatea noastră consumeristă”

Propunerea ministerului susține următoarele cinci măsuri pentru a reduce drastic deșeurile din plastic:

  1. Evitarea produselor și ambalajelor inutile: Schulze a dat exemplul unei banane, care „vine cu propriul ambalaj biodegradabil, și anume coaja, care va fi suficientă în viitor”.
  2. Efectuarea de ambalaje și alte produse mai ecologice: companiile vor fi încurajate să facă acest lucru prin intermediul unor noi reguli de licențiere, ambalajele mai puțin ecologice vor implica taxe mai mari.
  3. Mai multe reciclări, mai multe stații de reciclare: Guvernul dorește să își majoreze obiectivele de reciclare a plasticului de la 36% din totalul deșeurilor la 63% până în 2022.
  4. Prevenirea introducerii materialelor plastice în deșeuri organice: aceasta ar îmbunătăți și calitatea compostului. Oamenii vor fi încurajați să aibă mai multă grijă atunci când își sortează gunoiul, o practică comună de ani de zile în Germania.
  5. Eforturile internaționale de a limita deșeurile de plastic pe mare: în acest scop sunt prevăzute donații sporite de ajutor din partea Germaniei, în special pentru a curăța cele 10 râuri care se presupune că reprezintă 90% din deșeurile de plastic din mările lumii.

În multe cazuri, ambalajele din plastic, cum ar fi cele pentru fructe și legume vrac, pot fi înlocuite cu o etichetă adezivă, a spus ministerul. Au fost propuse și alte alternative, cum ar fi sporirea disponibilității apei potabile și eliminarea microplasticelor în produsele cosmetice până în 2020.

Ministerul, de asemenea, a amintit și de produsele de unică folosință din plastic, cum ar fi tacâmurile și paiele, o „problemă globală” și ar sprijini o interdicție la nivel european privind astfel de articole din material plastic. Schulze a subliniat succesul legislației similare recente care interzice pungile de cumpărături din plastic de unică folosință din mai multe magazine.

La nivel internațional, ministerul a arătat că Germania a investit 50 milioane euro în exportul de tehnologie care elimină gunoiul din mare. El a numit deșeurile de plastic „o provocare globală care nu se oprește la frontiere”.

spot_img

Ultimele știri