Ministrul Mediului dezminte informațiile legate de introducerea taxei auto la începutul verii

Ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a declarat, joi, că informațiile legate de introducerea taxei auto și valorile acesteia sunt false. Aceasta a subliniat că grupul de lucru nu și-a finalizat punctul de vedere. În tot acest timp, înmatriculările de mașini uzate stabilesc un nou record: 39.262 unități înmatriculate în prima lună a anului, cu 409% mai multe decât în 2017.

Aș vrea să subliniez că ceea ce s-a vehiculat ieri, în anumite zone mass-media, nu sunt lucruri adevărate. Nici măcar nu ne-am gândit la valorile respective, pentru că deocamdată, și cred că am spus aproximativ acum o lună, e mai bine să nu ne grăbim și să facem lucrurile încet și sigur și să le facem pe un număr mare de ani, astfel încât să putem să avem grijă de sănătatea poulației, iar mediul să nu fie poluat. Grupul de lucru încă nu și-a finalizat punctul de vedere pentru că înseamnă multe studii pe care noi trebuei să le facem și în același timp dorim ca fundamentarea unei valori să fie făcută în baza unei formule de calcul din care cetățenul să înteleagă ceva și nu să fie o formulă de calcul din care nici matematicienii să nu înțeleagă”, a declarat Grațiela Gavrilescu.

Conform unor surse, noua taxă auto 2018 ar fiintrodusă de la începutul verii. Aceasta este cuprinsă între 50 și 3000 de euro, în funcție de norma de poluare și va fi plătită o singură dată, la prima înmatriculare.

După o perioadă de trei ani, această taxă va fi înlocuită cu un impozit progresiv, după modelul german.

Rablele invadează România. În ianuarie înmatriculările au crescut cu 400%

Conform datelor statistice prezetate de Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA), în luna ianuarie 2018 au fost înmatriculate 39.262 unități (cu 409% mai multe decât în 2017), acesta fiind cel mai mare volum din ultimii ani înregistrat în prima lună a anului.

În ceea ce privește autoturismele rulate în anul 2017, numărul acestora s-a ridicat la aprximativ  520.000 unități (cu 72% mai multe decât s-au înregistrat în anul 2016), rezultând un raport între cele rulate și cele noi de 4,9 ori.

Această situație este cauzată, după cum APIA a semnalat încă din 2016, de eliminarea, de la 1 februarie 2017 a Timbrului de Mediu.

Și mai agravant este faptul că, asistăm la o creștere a înmatricularilor de autovehicule cu un nivel de poluare ridicat (Euro3 si Euro2), fapt ce va duce, în urmatorii ani, la deteriorarea calității mediului și efecte negative asupra sănătății populației din marile orașe și la reducerea nivelului de siguranță rutieră”, spun reprezentanții APIA.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri