Ministrul Mediului cere implicarea autorităților locale în aplicarea Legii compostului

Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor Barna Tánczos cere implicarea autorităților locale în aplicarea Legii compostului pentru a construi infrastructura necesară colectării. Afirmaţia a fost făcută la conferința Green Report “LegeaCompostului. Cum colectăm eficient”.

Foto: Nareeta Martin – Unsplash

Legea 181/2020 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile – Legea Compostului, ar fi trebuit să intre în aplicare începând din 20 februarie 2021, însă pentru moment normele tehnice de aplicare sunt încă în plin proces de elaborare.

„Lucrurile se pot schimba dacă autoritatea locală se implică așa cum trebuie”, a spus Ministrul Mediului Apelor și Pădurilor Barna Tánczos.

Acesta a dat exemplul Bucureştiului, unde „lipsa de coeziune la nivelul celor șase sectoare și la nivelul PMB a dus unde a dus: astăzi capitala țării nu are un sistem funcțional”. Însă, ministrul dă asigurări că începând cu luna ianuarie, „lucrurile s-au schimbat”.

„Începând din ianuarie 2021, echipa cu 6+1 a început să funcționeze, deciziile sunt pregătite. Săptămâna aceasta veți avea o surpriză cu privire la numărul de fracții care se va decide în acest format de 6+1 (n.red. cei 6 primari de sector şi primarul general). Veți avea o surpriză plăcută. Vom avea o decizie în câteva zile cu privire la înființarea ATI-ului, lucrurile au început să meargă, dar există această întârziere de câteva decenii”, a explicat oficialul.

Legea compostului stipulează că autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei „plăteşte pentru cât arunci” şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Astfel, atât firmele și cât şi persoanele fizice deopotrivă vor trebui să colecteze separat biodeșeurile şi să depună aceste deșeuri în spațiile indicate sau să le predea firmelor autorizate să le colecteze, altfel vor putea fi amendate cu sume cuprinse între 400 şi 800 de lei, pentru persoanele fizice, între 10.000 şi 20.000 de lei, pentru cele juridice şi între 5.000 şi 15.000 de lei, pentru primării.

Scriptic, tot acest proces, pare destul de clar, însă conformarea tuturor părților implicate este, pentru moment, irealizabilă din mai multe motive: normele de aplicare lipsesc, infrastructura de colectare este aproape inexistentă, iar numărul stațiilor de compostare este subdimensionat.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri