Ministrul Mediului a explicat pentru Green Report: „Bugetul MMAP pentru anul 2016 este similar cu anul precedent”

Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, a declarat pentru Green Report, că, în privința diminuării bugetului ministerului pentru anul 2016 s-a creat o confuzie, iar acesta în fapt este similar cu cel din 2015, care nici până acum nu a fost cheltuit integral. 

cristiana pasca palmer

Diferența în cifre apare pentru că în Bugetul pe 2016 nu au fost incluse încă sumele reprezentând finanțarea externă nerambursabilă, al cărui procent înregistrat în 2015 a fost de 67%”, a explicat ministrul Palmer. „Așadar, sumele destinate derulării proiectelor din fonduri externe nerambursabile vor fi introduse în buget pe măsură ce proiectele vor fi aprobate. Pentru exercitiul financiar 2014-2020 privind accesarea fondurilor externe nerambursabile nu au fost încă aprobate proiecte spre finanțare”.

Potrivit acestor date, rezultă că în 2015, MMAP a primit de la bugetul de stat aproximativ 757,8 milioane de lei, restul până la execuția de 2,13 miliarde fiind asigurate din finanțările neramburabile. Pentru acest an, MMAP a primit 759,9 milioane de lei. Potrivit reprezentanților Ministerului Finanțelor Publice, această diminuare este cauzată de faptul că Autoritatea de Management POS Mediu a fost transferată, în cursul acestui an, de la Ministerul Mediului la Ministerul Fondurilor Europene.

Ministrul Mediului a mai precizat că, pe de altă parte, instituția pe care o conduce gestionează și bugetul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) care nu este inclus în bugetul de stat, fiind vorba de o instituție publică finanțată integral din venituri proprii. AFM și-a propus, conform bugetului de venituri și cheltuieli pe anul 2015, să încaseze venituri în sumă de peste un miliard de lei.

„Dincolo de cifra globală a bugetului acordată protecției mediului din România, pentru mine, provocarea pe care o văd dacă mă uit la felul în care s-au derulat lucrurile de-a lungul timpului, este cheltuirea eficientă a banilor. Cu alte cuvinte, până acum nu s-a reușit nici măcar cheltuirea integrală a bugetului alocat, așa mic și insuficient cum a fost! Efortul nostru trebuie să se focuseze pe un management mult mai inteligent și performant a surselor extra-bugetare, precum și în absobția aproape de 100% a bugetului de stat alocat. Dacă se va reuși acest lucru, vom avea argumente solide să solicitam mărirea bugetului Ministerului, la prima rectificare bugetară”, a mai spus Cristiana Pașca Palmer.

ONG-urile de mediu procupate de reducerea bugetară

În contextul publicării recente a bugetului pentru anul 2016, Greenpeace România a adresat o scrisoare Guvernului României cu privire la scăderea bugetului la mediu cu 65%, ținând cont de prioritățile exprimate de același minister pentru anul viitor.

Considerăm că această diminuare drastică a bugetului nu răspunde urgenței problematicilor de mediu din România și pune în pericol posibilitatea MMAP de a realiza obiectivele aferente unor prioritități asumate de minister precum îmbunătățirea infrastructurii de mediu, conservarea biodiversității, reducerea poluării și asigurarea unui management durabil al pădurilor. Aproximativ 88% din diminuarea bugetară propusă față de 2015 este reprezentată de bugetul pentru proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile, care înțelegem că a fost mutat în gestiunea Ministerului Fondurilor Europene. Având însă în vedere că bugetul Ministerului Fondurilor Europene a scăzut de asemenea în 2016, cu 27,75% față de 2015, vă rugăm să verificați situația bugetării pentru Programul Operațional Mediu”, se arată în scrisoarea semnată de Marina Barbălată, director executiv, Greenpeace România.

CITEȘTE SCRISOAREA AICI.

Citește și:

EXCLUSIVITATE Ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer, pentru Green Report: „România va avea șansa să se reinventeze, după COP21”

România urcă în clasamentul luptei împotriva schimbărilor climatice, deși nu depune mari eforturi în reducerea emisiilor

COP21: România negociază în numele UE adaptarea la schimbarile climatice

PREMIERĂ. România ar urma să ajute financiar țările sărace, în lupta împotriva schimbărilor climatice

Ministrul Mediului: Miza COP21 nu este doar una climatică, este una de dezvoltare economică

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri