A fost inaugurat primul echipament de colectare a ambalajelor SGR, instalat pe plajă

Pe plaja Zanzibar din Mamaia Nord a fost inaugurat primul echipament de colectare a ambalajelor SGR, instalat pe plajă. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a participat la evenimentul care este parte a proiectului „EcoWave: revoluția reciclării pe plajă”. Mircea Fechet a precizat că sunt în derulare demersuri pentru sprijinirea comercianţilor cu privire la achiziţionarea echipamentelor de colectare a ambalajelor în Sistemul Garanţie-Returnare (SGR).

Desfășurat în parteneriat cu Asociația Planeta Verde și Grupul Fepra, proiectul își propune conștientizarea populației privind colectarea separată a deșeurilor și susținerea micilor comercianți pentru implementarea Sistemului de Garanție Returnare.
”Apreciez foarte mult colaborări cum este aceasta între FEPRA, Asociația Planeta Verde și un mic comerciant, deoarece venim în sprijinul cetățeanului și aducem un plus de confort turiștilor. Vor fi instalate 9 astfel de echipamente pe plajă, unul chiar în Rezervația Delta Dunării. Căutăm soluții de finanțare pentru micii comercianți, deoarece există dificultăți de adaptare, mai ales în zona rurală. Am solicitat colegilor de la Garda Naţională de Mediu și de la Agentia Nationala pentru Protectia Mediului – ANPM să înceapă, din această săptămână, un control tematic în fiecare județ, mai ales în zona rurală, pentru a ne asigura că românii sunt tratați cu respect. În această minivacanță, am stabilit un nou recod: peste 14 milioane de ambalaje colectate într-o singură zi. Ne așteptăm ca, în următoarele săptămâni, să depășim bariera de 1 miliard de ambalaje colectate în sistemul garanție returnare, care sigur ar fi ajuns în natură. Industria reciclării din România funcționează la capacitate maximă cu materie primă din România, iar faptul că avem săptămânal capacități noi care se deschid, inseamnă investiții și locuri de muncă verzi. Vom inaugura pe 15 iulie un nou centru de sortare și numărare la Bacău, apoi la Craiova și Constanța, unde avem deja unul temporar. Am cerut celor de la RetuRO să elaboreze o nouă metodologie de calculare a tarifului de gestionare, ce va fi pusă în consultare publică azi, ca să scutim comercianții de la plata sacilor pe care îi înapoiază cu reciclabil. Încercăm să identificăm soluții pentru o schemă de ajutor de stat pentru micii comercinați care, în limita pragului de minimis, să poată să susțină o parte din costul echipamentelor care nu este foarte accesibil. Sper ca și RetuRO să se implice în achiziționarea și instalarea RVM-urilor, astfel încât să oferim tot suportul necesar pentru a asigura colectarea automată în cât mai multe puncte” a precizat Mircea Fechet.

Referitor la reclamaţiile multor comercianţi că trebuie să plătească ei sacii în care sunt colectate ambalajele, preţul acestora fiind mai mare decât al altor saci de pe piaţă, ministrul a spus că o nouă metodologie de calculare a tarifului de gestionare va fi pusă în ziua în curs în consultare publică.

„În legătură cu sacii, am cerut celor de la RetuRo să modifice metodologia de calculare a tarifului de gestionare, în sensul în care micii comercianţi sau marii comercianţi până la urmă să nu mai fie nevoiţi să-şi plătească sacii pe care îi înapoiază cu reciclabil. Au trimis deja la minister o nouă metodologie pe care urmează să o punem astăzi în consultare publică, metodologie ce nu va mai permite plata acestor saci. E o chestiune pe care am reclamat-o încă de la început şi care, pe mine personal, m-a deranjat foarte tare. Mulţi comercianţi mi-au zis nu doar că trebuie să îşi cumpere sacii, dar mai sunt şi foarte scumpi în raport cu alţi saci din comerţ, asta pe de o parte, sacii şi sigiliile”, a spus Mircea Fechet.

Cu privire la preţul echipamentului de colectare a ambalajelor, cel mai mic fiind de 15.000 de euro, ministrul a afirmat că trebuie găsită rapid o schemă de ajutor de stat.

„Pe de altă parte, ştiu că cel mai ieftin echipament de acest tip costă 15.000 de euro. O sumă care nu este deloc mică şi tocmai din acest motiv eu cred că pentru micii comercianţi va trebui să identificăm rapid o schemă de ajutor de stat care în limita pragului de minimis să poată să susţină o parte din costul acestor echipamente. În acelaşi timp am discutat şi cu Returo, cu această companie care astăzi administrează Sistemul de Garanţie-Returnare, în legătură cu posibilitatea ca ei înşişi să achiziţioneze şi să instaleze o parte din echipamente. Fără îndoială, pe termen lung soluţia este colectarea automată în cât mai multe puncte de colectare”, a declarat ministrul Mediului.

Potrivit acestuia, echipamentele respective trebuie să fie cât mai aproape de magazine, fiind astfel respectat principiul accesibilităţii.

„Vom discuta astăzi, la minister, dacă vom implica şi primăriile sau nu. Opinia mea este că aceste aparate trebuie să fie cât mai aproape de punctul de colectare. Dacă ne facem cumpărăturile la magazin, să putem să înapoia ambalajul tot la acel magazin, pentru că de multe ori, la ţară mai ales, primăria poate fi la kilometri distanţă de magazinele din fiecare sat şi atunci cred că principiul accesibilităţii trebuie respectat, mai ales că vorbim de oameni de multe ori în vârstă, care nu au posibilitatea de a se deplasa kilometri întregi”, a mai spus Fechet.

Potrivit Asociației Planeta Verde, acest proiect ambițios are drept scop promovarea importanței colectării separate pentru protejarea mediului și susținerea micilor comercianți în implementarea colectării ambalajelor din Sistemul de Garanție Returnare, venind în sprijinul comunității locale, cât și a turiștilor cu o soluție eficientă pentru reducerea poluării și pentru promovarea unui mediu mai curat și mai sustenabil în zonele de litoral.

Plaja Zanzibar devine astfel un model de sustenabilitate, oferind vizitatorilor săi un mod convenabil și eficient de a recicla ambalajele de tip SGR (sistem de garanție-returnare). Prin instalarea acestui echipament de colectare automată, Asociația Planeta Verde își propune să încurajeze comportamentele responsabile și să faciliteze implicarea activă a turiștilor de pe litoral pentru protejarea mediului înconjurător.

„Suntem extrem de încântați să lansăm acest proiect pe Plaja Zanzibar. Această inițiativă nu doar că promovează colectarea separată a deșeurilor, dar și educă publicul cu privire la importanța protejării mediului. Sistemul de garanție-returnare (SGR) este încă în primul an de activitate în România, și considerăm esențial să fim alături atât de micii comercianți, care au obligația legală de a implementa colectarea ambalajelor SGR, cât și de oameni, inclusiv în timpul concediilor lor, pentru a-i ajuta să recicleze într-un mod simplu și eficient”, a declarat Mihaela Papazu, director executiv Asociația Planeta Verde.

Acest proiect este realizat în parteneriat cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor și cu grupul FEPRA și pune bazele unui model de bune practici pentru implementarea pe termen lung a SGR pentru retailerii mici și autoritățile publice locale. Prin această colaborarea, se dorește oferirea unei soluții complete, de la implementare și până la operare, pentru micii comercianți în procesul de gestionare a ambalajelor de tip SGR.

”Fiind una dintre principalele companii din industria reciclării și colectării deșeurilor de ambalaje din România, suntem un puternic promotor al inovației și al implicării în societate. Suntem mândri să fim parteneri ai proiectului EcoWave: Revolutia Reciclarii pe plajă!, un proiect care poate să devină un exemplu de bune practici pentru toți cei impactați de Sistemul de Garanție-Returnare. Considerăm că prin astfel de parteneriate vom putea să dezvoltăm soluții eficiente și ușor accesibile pentru toți cei care își doresc un mediu curat și un viitor sustenabil – fie că sunt cetățeni, comercianți sau autorități publice.” a declarat Sorina Răducanu, director marketing și Vânzări al FEPRA.

De asemenea, centrele de colectare automată au integrată și o componenta de informare și conștientizare despre importanța protejării mediului înconjurător, precum și detalii despre proiectele de mediu ale Asociației Planeta Verde.

spot_img

Ultimele știri