Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Ministrul german de Externe: Schimbarile climatice sunt o amenintare la adresa pacii mondiale

Schimbarile climatice sunt o amenintare tot mai mare la adresa pacii din lume si a dus la revendicari teritoriale in Oceanul Arctic care ar putea duce la un razboi rece, a declarat ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier, informeaza Reuters.

Este nevoie de solutii politice pentru a rezolva problemele cauzate de schimbarile climatice care ameninta pacea in zone cuprinse intre Africa, Orientul Mijlociu sau chiar zona arctica, a declarat Steinmeier.

"Exista un razboi rece la Polul Nord care trebuie prevenit", a declarat ministrul de Externe. "Schimbarile climatice sunt o amenintare la adresa pacii si securitatii mondiale. Politica de combatere a schimbarilor climatice pot, si vor deveni, o parte importanta a politicilor de pace", a mai spus acesta.

"Schimbarile climatice nu sunt o problema indepartata. Este dramatic, iar fereastra noastra de actiune este chiar mai mica decat credeam cu cativa ani in urma. Ne trebuie mai mult curaj si creativitate, nu doar in domeniul tehnologiilor, ci si in politica", a declarat Frank-Walter Steinmeier.

Ministrul a amintit cu ingrijorare cum un submarine rusesc a infipt un steg rusesc pe fundul oceanului la Polul Nord in august, radicand, astfel, o pretentie asupra zonei bogate in energie. De asemenea, Danemarca emite pretentii asupra Polului Nord, datorita pozitionarii provinciei sale, Groenlanda.

"Nu doar Rusia, dar si alte tari vecine emit pretentii asupra combustibililor fosili din zona", a declarat ministrul german. "Gheata se topeste in fata ochilor nostril. Schimbarile climatice au facut posibila exploatarea unde se credea imposibil", a mai spus acesta.

Incalzirea globala a topit gheata polara si guvernele cred, acum, ca e o doar o chestiune de timp pana vor putea incepe exploatarea zonelor, inaccesibile anterior, de pe fundul Oceanului Arctic.

Legea international atesta faptul ca cele cinci state care controleaza o coasta din zona arctica – Canada, Rusia, Statele Unite, Norvegia si Danemarca – au 320 de kilometric de zona economica din coasta lor.

Rusia, insa, care s-a imbogatit in ultimele decenii datorita veniturilor din petrol si gaze, revendica o bucata mai mare deoarece sustine ca zona arctica si Siberia sunt unite prin intermediul Lomonosov Ridge.

"Trebuie sa ne asiguram ca tratatele care vizeaza zona arctica sunt respectate si sprijinite, in concordanta cu legile internationale", a declarat ministrul de Externe, care a vizitat zona arctica in august.

Institutul pentru Mediu si Securitate umana al Universitatii Natiunilor Unite a avertizat ca secetele, inundatiile si cresterea nivelului apelor din cauza incalzirii globale ar putea reprezenta un imbold pentru viitoarele conflicte.

Desertificarea si degradarea solului ar putea forta sute de milioane de oameni sa-si paraseasca locuintele. Cresterea nivelului apelor din cauza topirii ghetii ar putea duce la inghitirea unor suprafete mari de pamant , ducand astfel, la migratie si marind riscul de conflicte asupra terenului tot mai putin.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri