Miniştrii mediului din G7 vor avea o reuniune despre schimbările climatice şi oceane în septembrie

Canada a anunţat că va organiza în perioada 19 – 21 septembrie o reuniuni a miniştrilor mediului, energiei şi oceanelor din țările G7 pentru a aborda printre altele, problema schimbărilor climatice, a pescuitului, a poluării cu plastic şi securitatea energetică.

Canada, care anul acesta deţine preşedinţia G7, a subliniat vă reuniunea va avea loc la Halifax (New Scotland, pe coasta atlantică), sub sloganul ”Working together on climate change, oceans and clean energy”.

„Poziția Canadei la G7 este clară: Acordul de la Paris este ireversibil, suntem angajați în implementarea rapidă și eficientă și continuăm să colaborăm cu partenerii noștri internaționali pentru a combate schimbările climatice și pentru a crea condițiile potrivite pentru o creștere durabilă, curată, globală. Grija față de mediu și economia merg mână în mână și știm că acționând în domeniul schimbărilor climatice vom stimula inovația, vom crea locuri de muncă, iar aceste lucruri vor duce la un viitor mai sănătos pentru copiii noștri”, a declarat ministrul canadian al Mediului, Catherine McKenna.

Canada și-a exprimat profunda dezamăgire față de decizia Administrației Statelor Unite de a se îndepărta de la consensul global al Acordului de la Paris. Autoritățile de la Quebec spun că sunt pregătite să colaboreye cu provinciile, statele, orașele, mediul de afaceri și toți actorii implicați în promovarea unei acțiuni ambițioase în domeniul climei în cadrul Acordului de la Paris.

Precedentul summit G7, desfăşurat între 8 şi 9 iunie din Canada, s-s încheiat cu adoptarea documentului ”Charlevoix blueprint for healthy oceans, seas and resilient coastal communities”, al cărui obiectiv este de a promova oceanele şi pescuitul sustenabil şi combaterea poluării marine.

Pe de altă parte Uniunea Europeană şi ţările G7 cu excepţia SUA au convenit o cartă asupra poluării oceanelor – ”Plastics charter on ocean pollution” – pentru a reduce acumularea de deşeuri de plastic din mările planetei.

Summitul reuneşte lideri din Uniunea Europeană şi din următoarele ţări: Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite ale Americii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri