Ministerul Mediului vrea sa impuna modelul suedez la Rosia Montana

Normal
0

21

false
false
false

RO
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}

Ministerul Mediului si Padurilor insista ca exploatarea miniera de la Rosia Montana sa respecte reguli de mediu chiar mai dure decat cele inscrise in standardele Uniunii Europene.

Un comunicat al MMP subliniaza ca ministrul Laszlo Borbely “va propune Guvernului spre avizare proiectul Rosia Montana doar in cazul in care investitorul va respecta cele mai bune practici in ceea ce priveste mineritul”.

Potrivit ministrului Borbely, in cazul exploatarilor miniere bazate pe cianura, procentul de cianura din steril poate fi de pana la la 50 ppm (parti pe milion) in SUA, Canada, Australia si Africa, in timp ce normele UE impun o valoare maxima de 10 ppm.

Rosia Montana Gold Corporation a promis, in Romania, o concentratie de cianuri de 5 ppm, dar acum zece zile Ministerul Mediului a respins aceasta oferta.

„Am cerut SC Rosia Montana Gold Corporation sa respecte doua conditii importante: sa reduca procentul de cianura pana la un nivel care sa nu mai fie poluant pentru natura, asa cum se intampla si in Suedia, si sa dea banii pentru renaturare, in primii ani de exploatare”, explica ministrul Borbely.

In Suedia, tara luata drept referinta de ministrul roman al Mediului, minele de aur pot asigura o valoare maxima a concentratiei de cianuri de 2 ppm.

Ungaria nu vrea o exploatare cu cianuri la Rosia Montana

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul Rosia Montana a inceput in decembrie 2004. In cadrul procedurii de evaluare, Ministerul roman al Mediului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe sa transmita notificari catre statele posibil afectate – Ungaria, Serbia si Muntenegru, Bulgaria, Moldova, Ucraina si Slovacia, avand in vedere prevederile Conventiei Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului in context transfrontiera.

Ungaria a fost singurul stat care a confirmat participarea sa la procedura de evaluare a impactului proiectului Rosia Montana, celelalte state notificate raspunzand ca nu vor participa.

Ministerul Dezvoltarii Rurale din Ungaria a raspuns, la data de 3 august 2011, ca respinge realizarea proiectului Rosia Montana. Totusi, punctul de vedere al Ungariei are doar un rol consultativ.

Toate observatiile si comentariile legate de acest proiect economic au fost transmise de Ministerul Mediului catre SC Rosia Montana Gold Corporation, urmand ca raspunsurile acesteia sa fie analizate de Comisia de Analiza Tehnica.

Am solicitat firmei RMGC sa ne precizeze in ce mod se va conforma cererilor ministrului Borbely, dar pana in acest moment nu am primit raspuns.

Mihai Diac

Citeste si: Afacerea “Rosia Montana” – din dizgratie in salvatorul rezervei de aur a Romaniei; Kelemen Hunor: Gold Corporation a promis bani pentru salvarea patrimoniului cultural al Romaniei; Mircea Toma, ActiveWatch: Excursia RMGC in Noua Zeelanda e o forma de mita 

spot_img

Ultimele știri